Lakialoite sukupuolineutraalista avioliitosta jäi valiokuntaan
Hanke sukupuolineutraalin avioliiton sallimiseksi lailla ei etene ainakaan toistaiseksi. Eduskunnan lakivaliokunta päätti keskiviikkona olla ottamatta laista tehtyä aloitetta käsiteltäväkseen.
Päätös syntyi äärimmäisen tiukasti äänin 9–8.
Aloite raukesi, mutta lakivaliokunnalla saattaa olla kuitenkin sama asia esillä muutaman kuukauden päästä, jos laista valmisteilla oleva kansalaisaloite toteutuu. On ilmeistä, että juuri lakivaliokunta käsittelee myös mahdollisen kansalaisaloitteen.
Kansalaisliike on aloittamassa nimienkeräyksen aloitteen puolesta 19. maaliskuuta. Jos nimiä kertyy kuuden kuukauden aikana 50 000, aloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Vielä eduskunnalla ei ole kokemusta, miten laki kansalaisaloitteen pohjalta käytännössä syntyy.
Valiokunnan kielteinen päätös syntyi perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen edustajien äänin. Kokoomuksesta käsittelyn puolesta äänesti vain Jaana Pelkonen.
On äärimmäisen harvinaista, että kansanedustajan tekemä lakialoite toteutuu.
Aloitteen oli allekirjoittanut 76 kansanedustajaa. Jos allekirjoittajia olisi ollut vähintään sata, valiokunta olisi ottanut sen käsittelyyn.
Lain kannattajat olivat pettyneitä päätökseen.
– Valiokunnan niukka enemmistö ei halunnut tuoda asiaa koko eduskunnan päätettäväksi, sanoi ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr).
Tekeillä oleva kansalaisaloite olisi Niinistön mielestä tärkeä signaali päättäjille. Hän ei pidä mahdottomana sitäkään, että lakialoite pantaisiin vireille eduskunnassa uudelleen. Silloin tavoitteena olisi saada vähintään sata kansanedustajaa sen tueksi.
Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Twitterissä jatkavansa kamppailua tasa-arvon puolesta.
Valiokunnassa istuva kansanedustaja Kristiina Salonen (sd) muistutti, että tasa-arvoisessa avioliittolaissa on kyse samaa sukupuolta olevien parien saattamisesta tasa-arvoiseen asemaan lain edessä.
Vihreiden Jani Toivola sanoi heti valiokunnan kokouksen jälkeen, että päätös oli kielteinen kansalaisten tasa-arvon kannalta.
Kokoomuksen Pelkosen mielestä tärkeintä oli, että tämä suomalaisten tasa-arvoa koskeva epäkohta nostettiin esille. Hänen mielestään sen avulla ihmiset ovat heränneet ajamaan yhteistä asiaa iästä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai poliittisesta väristä riippumatta.
TS–STT