Karinakodin saattohoito loppumassa 25 toimintavuoden jälkeen – säätiö aloittaa heti yt-neuvottelut
Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön Karinakodissa loppuu laitosmuotoinen saattohoito. Syynä on muun muassa se, että kunnat ovat perustaneet omia saattohoitoyksiköitään sekä saattohoidon muuttuminen laitoshoidosta enemmän kotisaattohoidoksi ja intervallihoidoksi.
Säätiö on tehnyt toiminnallista tappiota vuodesta 2011 lähtien lähes 1,8 miljoonaa euroa. Satunnaiset testamenttilahjoitukset ovat kattaneet tappiota, mutta nyt lahjoitusten varanto on kulutettu loppuun.
Potilaspaikkoja on jouduttu vähentämään 20 paikasta 15:een. Kuluvan vuoden aikana saattohoidon käyttöaste on ollut 55,5 prosenttia 15 potilaspaikasta.
Säätiön hallintoneuvosto päätti laitosmuotoisen saattohoitotoiminnan lopettamisesta tänään perjantaina kokouksessaan. Samalla hallitus päätti aloittaa Karinakodin henkilökunnan irtisanomiseen ja uudelleen sijoittamiseen tähtäävät yt-neuvottelut heti.
– Hoitohenkilökuntamme on erittäin vastuullista ja työhönsä sitoutunutta. Tilanteemme on aiheuttanut heissä ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta. Karinakodilla on erittäin tunnettu ja hyvä maine sekä korkea hoitotaso. Siksi tilanne on erittäin valitettava, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toimitusjohtaja Ville Viitanen kertoo tiedotteessa.
Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö jatkaa säädekirjan mukaista toimintaansa, vaikka Karinakoti lakkautetaan. Säätiön ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yhteistyö jatkuu saattohoidon ja siihen liittyvän hoitotyön kehittämisenä.
– Olemme viime vuosina satsanneet omaan saattohoitotoimintaamme ja Karinakodin laitosmuotoisen saattohoidon tarve on vähentynyt. Tarjoamme aina turkulaisille mahdollisuuden valita eri vaihtoehtojen välillä, mutta yhä useampi valitsee kotisaattohoidon ja sitä tukevan Kaskenlinnan saattohoidon, toimialajohtaja Riitta Liuksa Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoo.
Karinakodissa käytiin yt-neuvottelut viime vuoden alussa. Tällöin vähennettiin avustavaa henkilökuntaa.