Uutiset

Jättimäiset säästöt uhkaavat Yhdysvaltain taloutta

Presidentti Barack Obama puhuu säästöistä Washingtonissa 19. helmikuuta 2013. AFP/JIM WATSON
Presidentti Barack Obama puhuu säästöistä Washingtonissa 19. helmikuuta 2013. AFP/JIM WATSON

Yhdysvaltain kongressissa ei näy merkkejä tosiyrityksestä maan budjettikriisin ratkaisemiseksi. Siksi on varsin todennäköistä, että maaliskuun alussa astuvat voimaan laajat budjettileikkaukset.

Niiden pelätään vetävän Yhdysvallat uuteen taantumaan, sillä leikkausten seurauksena kuluttajien ostovoima laskee.

– Taloutemme on yhä hauraassa tilassa, talouskasvu on vain noin kahden prosentin luokkaa, varoitti CBS-kanavan talousuutisten päätoimittaja Jill Schlesinger.

Höylä vie esimerkiksi työttömyyskorvauksista lähes kymmenen prosenttia, ja yli kaksi miljoonaa liittovaltion työntekijää viettää arviolta kolme työviikkoa palkattomalla pakkolomalla. Lisäksi monien elintarvikkeiden hintojen uskotaan nousevan, koska esimerkiksi lihasta ja kananmunista tulee pulaa. Pakkolomat hidastavat elintarvikkeiden tarkastuksia.

Tänä vuonna leikkausten avulla on määrä säästää reilut 84 miljardia dollaria. Ohjelman pitäisi olla voimassa kymmenen vuotta, ja vuosi vuodelta leikkaukset ovat syvempiä.

Macroeconomic Advisors -tutkimuslaitos on varoittanut, että leikkausten seurauksensa voi kadota jopa 700 000 työpaikkaa. Eniten työpaikkoja katoaa ennusteiden mukaan pääkaupunki Washingtonin ympäristöstä ja Kaliforniasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suurinta kohua Yhdysvalloissa on ennakkoon herättänyt lentoliikenteen mahdollinen takkuileminen. Pakkolomien vuoksi turvatarkastajia ja passintarkastajia on vuoroissa vähemmän, mikä tekee jonotuksesta kärsimysnäytelmän. Lisäksi odotettavissa on lentojen myöhästelyjä, sillä myös lennonjohtajat kuuluvat myös leikkausten piiriin.

Arvostelijoiden mukaan leikkaukset eivät estä valtionvelan kasvua. Yhdysvaltain budjetista kolme neljäsosaa on leikkausten ulkopuolella, sillä sosiaaliturvaan ja valtion rahoittamiin terveysvakuutuksiin ei voida koskea. Nämä ohjelmat nielevät yhä enemmän valtion varoja, koska eläkeikäisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti.

TS–STT