Talous

Ulkovartiolaivan kölinlasku STX Finlandin Rauman telakalla

Tänään STX Finland Oy:n Rauman telakalla laskettiin Rajavartio-laitokselle rakennettavan ulkovartiolaivan köli. Tilaisuutta olivat todistamassa muun muassa STX Finlandin, Rajavartiolaitoksen, luokituslaitoksen ja median edustajia.

Marraskuussa 2013 valmistuva, teknisesti huipputasoinen 96 metriä pitkä ja 17 metriä leveä alus hyödyntää uusinta teknologiaa sekä ympäristöystävällisiä innovaatioita valtioneuvoston kestävien hankintojen periaatepäätöksen mukaisesti.

Laiva on varustettu nesteytettyä maa-kaasua eli LNG:tä ja dieselöljyä polttoaineinaan käyttävällä koneistolla. Aluksen suunnittelussa on aiempaa laajemmin paneuduttu energiatehokkuuteen sekä aluksen turvalliseen operointiin erilaisissa onnettomuustilanteissa.

Ulkovartiolaivaa voidaan käyttää rajaturvallisuus- ja rajavalvontatehtävien lisäksi meripelastustehtäviin, sotilaalliseen maanpuolustukseen sekä erilaisiin vedenalaisiin tehtäviin itsenäisesti sekä yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Alukselle tulee myös suuri öljyn-torjuntakapasiteetti, millä on tärkeä merkitys Suomen ja Itämeren alueen merellisen öljyntorjuntakyvyn kannalta. Suomen Ympäristökeskus on ollut tiiviisti mukana laivan suunnittelussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Rajavartiolaitoksen tilaus on Rauman telakalle erittäin tärkeä, koska siinä yhdistyvät telakan arktinen, ympäristöystävällinen ja teknologinen osaaminen. Laivan suora työllistävä vaikutus on noin 450 henkilötyövuotta, kertoo STX Finlandin Rauman telakanjohtaja Toivo Ilvonen.

– Rajavartiolaitos on tyytyväinen siihen, että tämä tärkeä alushanke etenee suunnitelmien mukaisesti. Valmistuessaan alus tulee parantamaan merkittävästi Suomen meripelastuskykyä myös vaikeissa monialaonnettomuuksissa. Aluksen hätähinauskyvyllä voidaan turvata meri-liikennettä vahingoilta ja toimintavarmuuden varmistamiseksi erityistä huomiota on kiinnitetty aluksen omaan vauriosietokykyyn. Avomerellä, kansainvälisessä toimintaympäristössä työskentelyämme tukemaan on suunniteltu myös aluksen uusi väritys, kertoo Rajavartiolaitoksen esikunnan teknillisen osaston osastopäällikkö kommodori Jukka Jaakkola.

TS