Talous

Professori: Fennovoima teki puutteellisen kilpailutuksen

Fennovoiman toimisto Pyhäjoella 24. helmikuuta 2013. Lehtikuva/ Markku Ruottinen
Fennovoiman toimisto Pyhäjoella 24. helmikuuta 2013. Lehtikuva/ Markku Ruottinen

Ydinvoimayhtiö Fennovoima teki virheen, kun se jätti venäläisen laitostoimittajan Rosatomin tarjouskilpailun alkuvaiheessa pois. Tätä mieltä on uusiutuvien energiajärjestelmien professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Isoissa toimituksissa pitää olla kilpailuvaiheessa vähintään kolme toimittajaa, koska jos joku tippuu alkuvaiheessa pois, niin kalkkiviivoille jäisi kuitenkin muutama, joista valita. Fennovoimalta oli virhe heittää Rosatom pois jo alussa, Vakkilainen sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, ettei Fennovoima enää neuvottele ranskalaisen Arevan kanssa 1 700 megawatin ydinvoimalasta Pyhäjoelle. Neuvotteluissa on mukana enää japanilainen Toshiba.

Fennovoima saattaa myös harkita pienemmän ydinvoimalan rakentamista, sillä se on lähestynyt Rosatomia, joka pystyy toimittamaan noin 1 200 megawatin laitoksen. Helsingin Sanomien mukaan Fennovoima on ilmoittanut myös Arevalle halukkuutensa keskustella keskikokoisen reaktorin toimittamisesta.

– Tämä ei silti tarkoita, että Pyhäjoelle rakennettaisiin pienempi laitos. Fennovoima haluaa varmasti vertailla pienemmän ja suuremman laitoksen hintoja, Vakkilainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienemmän reaktorin rakentaminen nousi esille, kun saksalainen energiayhtiö E.ON vetäytyi hankkeesta. Fennovoima saattaa tarvita uuden osakkaan, jotta suurvoimala voidaan rakentaa Pyhäjoelle.

Pienempi reaktori olisi halvempi ja nopeampi rakentaa. Vakkilaisen mukaan se voi olla myös vaihtoehto, jos laitostoimittajaa ei haluta ydinvoimalan osakkaaksi.

– Arevan, Toshiban ja Rosatomin toimittamat laitokset eivät toimintatavoiltaan poikkea kauheasti toisistaan.

Vakkilaisen mielestä Rosatom saattaa kuitenkin olla vahvoilla, sillä se parhaillaan toimittaa useaa ydinvoimalaa ulkomaille edullisesti.

Hän arvioi, että mahdollinen uusi kilpailutuskierros vie aikaa vähintään puoli vuotta.

Fennovoiman on tarkoitus valita laitostoimittaja tämän vuoden aikana. Yhtiö tiedottaa Pyhäjoen hankkeesta maanantaina.

TS–STT

Oikaisu STT:n sunnuntain (24.2.) talousjuttuihin Fennovoiman neuvotteluista Arevan kanssa otsikoilla ”Professori: Fennovoima teki puutteellisen kilpailutuksen” ja ”HS: Fennovoima ei enää neuvottele Arevan kanssa”. Jutuissa mainittiin erheellisesti, että Arevan kanssa oli neuvoteltu 1 600 megawatin ydinvoimalasta. Kyseessä on kuitenkin 1 700 megawatin ydinvoimalasta.