Uutiset

Kuluttajat ja tautiriskit rajaavat ulkokanalatuotannon kasvua

Kun tuotantoeläimet liikkuvat enemmän ulkona, niiden sairastumisriski kasvaa. Ulkokanalan perustamisesta onkin tehtävä ilmoitus kunnan eläinlääkärille. Laitumet eivät myöskään saa sijaita sellaisilla alueilla, joilla liikkuu yleensä vesilintuja.

Taajamissa rajoituksia aiheutuu siitä, että ulkoilualueen pinta-alaksi on määrätty neljä neliömetriä kanaa kohti. Tuhansien kanojen kanalan laitumeksi ei siis pieni takapiha riitä.

Tuotannonkasvun kannalta ratkaisevaa on tietenkin se, löytääkö uusi tuote tiensä ostoskoreihin ja -kärryihin. Useat Munaxin sopimustuottajat ovat halukkaita investoimaan ulkotuotantoon, jos markkinat sitä haluavat. Seuraava sopimustuottaja avaa ulkokanalansa toukokuussa.

Myös tuottajaosuuskunta Munakunnasta arvioidaan investointihalukkuutta löytyvän, jos markkinakysyntää on riittävästi.

Vaahteramäen tilan munia myydään nyt S-ryhmän kaupoissa ja muutamissa K-ruokakaupoissa. Ruokakesko on kiinnostunut tarjonnan laajentamisesta, jos ulkomunatuotanto kasvaa.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu uskoo, että ulkotuotannossa on kasvupotentiaalia. Nyt asia on niin uusi ja tuotantomäärät pieniä, että tulevasta on vaikea laatia tarkkoja ennusteita.

– Ulkomunatuotannossa kiinnitetään kuitenkin huomiota eläimen hyvinvointiin ja sen merkitys kasvaa kuluttajien valinnoissa koko ajan, Alarotu sanoo.

Munaxissa uskotaan, että ulkotuotanto voi yltää lähivuosina luomumunien markkinaosuuden tasolle. Viime vuonna luomumunien osuus kokonaistuotannosta oli 3,6 prosenttia.

TS–STT