Kokoomus keventäisi työn verotusta miljardilla eurolla – alkoholi, tupakka ja lämmityspolttoaineet kallistuisivat
Kokoomuksen talouslinjauksissa ei suljeta pois menosopeutuksia, mikäli työllisyysaste ei nouse 75 prosenttiin. Työllisyysasteen nosto ei ole mitenkään automaattinen asia, etenkin kun talouskasvu hiipuu. Mahdolliset säästölistat pysyvät kuitenkin piilossa. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei halunnut luetella säästökohteita puolueen vaaliohjelman julkistustilaisuudessa torstaina, mutta sanoi, että valtiovarainministeriöstä löytyy tarvittaessa säästökohteita.
– Hallitusohjelmaan on tehtävä vahvat kirjaukset työllisyysasteen parantamisesta, Orpo sanoi.
Kokoomus korostaa, että kokonaisveroaste ei saa nousta ensi vaalikaudella ja talouskasvua ei saa hyydyttää veronkorotuksilla.
Ansiotuloverotusta kokoomus keventäisi ensi vaalikaudella yhteensä miljardi euroa. Kevennys kohdistuisi myös eläkeläisille. Veronkevennyksen kokoomus kattaisi kiristämällä haittojen, päästöjen ja kulutuksen verotusta.
Kokoomuksen vaaliohjelma sisältää esimerkkejä verojen korotuksista, joilla työn verotuksen kevennys rahoitettaisiin. Lämmityspolttoaineiden ja turpeen verotusta kiristettäisiin 150 miljoonaa euroa. Fossiilisten polttoaineiden energiaveropalautuksen asteittaisesta poistosta tulisi 70 miljoonaa euroa. Tupakkaveron korotus toisi 200 miljoonaa euroa ja alkoholiveron kiristys sata miljoonaa euroa. Alkoholiveron kiristämisen ehtona kokoomuksella on viinien myynnin vapauttaminen ruokakauppoihin.
Varhaiskasvatus painopiste
Kokoomuksen vaalilupaukset maksavat Orpon mukaan vain noin puoli miljardia euroa. Merkittävin niistä on satsaus varhaiskasvatukseen. Kokoomus haluaa kaikille viisivuotiaille kaksi vuotta kestävän esiopetuksen. Sen hinta on noin sata miljoonaa euroa.
Muut rahaa vaativat lupaukset ovat perhevapaauudistus, poliisien määrän lisäys ja vanhusten hoito.
Orpon mukaan hoitajia tarvitaan lisää, mutta hoitajien määrässä kokoomus pitää kiinni yksilöllisestä mitoituksesta.
Takuueläkkeen korotusta Orpo pitää hyvänä täsmätoimena kaikkein pienituloisimmille eläkeläisille, mutta ei kerro mahdollisen korotuksen suuruutta. Eläkeläisten tilannetta parannetaan myös kaikille ulottuvilla verojen kevennyksillä ja lääkekorvausjärjestelmään tehtävillä muutoksilla.
Yritystukia yritetään taas karsia
Kokoomus haluaa korottaa ensi vaalikaudella tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitusta 300 miljoonaa euroa. Rahoitus otetaan vähentämällä yritystukia.
Nykyisellä hallituskaudella yritystukien karsinta osoittautui mahdottomaksi. Nyt Orpon mukaan 300 miljoonaa euroa ei voi olla mahdoton asia.
Autojen verotuksessa pitäisi kokoomuksen mielestä siirtyä hankinnan verotuksesta käytön verotukseen. Puolueen tavoitteena on, että sähköä tai biokaasua käyttävä ajoneuvo on suomalaiselle aina fossiilista polttoainetta käyttävää autoa kilpailukykyisempi vaihtoehto viimeistään 2030-luvulla.
Kokoomuksen ilmastopolitiikasta vastaavan sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan on väärin ajatella sähköautojen nykyhintaa. Markkinoille tulee muun muassa käytettyjä sähköautoja. Kokoomus ei halua laittaa mitään päivämäärää, jolloin polttomoottoriautot kielletään, mutta Mykkänen uskoo, että seuraava sukupolvi jo ajelee ilmastoystävällisemmillä autoilla.
– Markkinat kyllä keksivät keinon, kun niille annetaan suunta.