Tutkimus: Pelkkä uni ei riitä, vaan aivojen hyvinvointi vaatii syvää unta
Unen merkityksestä hyvinvoinnille puhutaan paljon ja puheet ovat saaneet jälleen vahvistusta uudesta tutkimuksesta. Kansaivälinen tutkimusryhmä osoitti, että aivojen puhdistuminen yön aikana vaatii syvää NREM-unta.
Ihmisen kaikkiin elimiin kertyy kuona-aineita, myös aivoihin. Kuona-aineet poistuvat elimistöstä aika ajoin. Muualla elimistössä jätehuollon hoitaa lymfaattinen kierto eli imunestokierto. Aivoilla on kuitenkin oma puhdistusjärjestelmänsä, joka havaittiin vasta vuonna 2012. Kyseessä on glymfaattinen järjestelmä, joka laittaa aivo-selkäydinnesteen virtaamaan aivokudoksen läpi huuhtoen sieltä epäpuhtaudet pois. Aikaisemmin on todettu, että järjestelmä toimii pääasiassa vain unen aikana. Nyt tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että järjestelmä toimii parhaiten hidasaaltoisen NREM-unen aikana. Tutkimus tehtiin hiirillä.
– Tutkimus vahvistaa entisestään tietoa siitä, että unen laadulla on keskeinen merkitys aivojen terveydelle, yksi tutkimuksen tekijöistä, LT Tuomas Lilius, sanoo.
Tutkimuksella vahvistettiin myös aiempaa käsitystä, jonka mukaan unihäiriöt voivat ennakoida dementiaa ja Alzheimerin tautia.
Alzheimerin tautiin liittyy kahden aineen, beeta-amyloidin ja tau-proteiinin, kertyminen aivoihin. Tämä taas viittaa ongelmiin puhdistusjärjestelmän toiminnassa.
Onkin mahdollista, että liian vähäinen määrä syvää ja hidasaaltoista NREM-unta aiheuttaa ongelmia puhdistusjärjestelmälle.
Myös kliiniset havainnot ovat osoittaneet unen häiriöiden olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että nukutusaineiden valinnoilla voi olla vaikutusta puhdistusjärjestelmän toimintaan. Iäkkäillä potilailla on havaittu kognitiivisen toiminnan häiriöitä leikkaushoidon tai tehohoitojakson yhteydessä. Näitä ongelmia voidaan mahdollisesti vähentää valitsemalla käytettävät nukutusaineet toisin.
Hiirten nukuttamisessa käytettiin kuutta erilaista lääkeaineyhdistelmää. Tutkijat havaitsivat, että mikäli lääkeyhdistelmässä oli mukana aivojen noradrenergista signalointia vähentävää alfa-2-agonistien ryhmään kuuluvaa lääkettä, saavutettiin unen tila, joka muistutti läheisesti NREM-unta. Tämä sai myös glymfaattisen järjestelmän toimimaan tehokkaasti.
– Tämä tutkimus vahvistaa jo aiemmin saatuja tuloksia, joiden mukaan unen, ikääntymisen ja Alzheimerin taudin kehittymisen välillä on vahva linkki. Tulokset osoittavat myös, että aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa voidaan manipuloida vaikuttamalla unen laatuun, mikä voi avata uudenlaisia kliinisiä hoitomahdollisuuksia, toteaa tutkimusta johtanut professori Maiken Nedergaard Rochesterin yliopistosta.
Lue myös: