Väitös: TT-tutkimuksella voidaan selvittää mahdollisuus umpilisäketulehduksen antibioottihoitoon
Mahdollisuuksia hoitaa umpilisäketulehdus antibiootein on tutkittu usean vuoden ajan. Antibioottihoidon valinnassa merkittävää on se, onko kyseessä akuutti tulehdus vai ei.
Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa on selvinnyt, että varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella (TT) saavutetaan erinomainen tarkkuus diagnosoitaessa umpilisäketulehduksen vaikeusaste. Tutkimusten mukaan kliinisten oireiden ja laboratoriotutkimusten avulla tehty diagnosoiminen taas on epävarmaa.
Väitöstutkimuksen tehnyt LL Elina Lietzén toteaa yliopiston tiedotteessa, että tarkemmalla leikkausta edeltävällä diagnostiikalla voidaan mahdollistaa yksilöllisempi hoidon valinta ja näin välttää leikkaushoitoon liittyvää sairastavuutta. Lietzénin mukaan samalla olisi mahdollista saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä.
Akuutti umpilisäketukos on yksi yleisimmistä päivystysleikkauksen aiheista. Umpilisäketulehduksia tunnetaan kahta eri tautimuotoa: lievempiä eli komplisoitumattomia ja vaikeampia eli komplisoituneita. Suurin osa tulehduksista on lieviä eivätkä lähtökohtaisesti johda umpilisäkkeen puhkeamiseen. Näitä tulehduksia olisi mahdollista hoitaa ilman leikkausta antibiootein.
TT-tutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus tulehduksen selvittämisessä, mutta umpilisäkkeen kasvaimet löytyivät harvoin varsinkin taudin alkuvaiheessa.
Lievempien umpilisäketulehdusten konservatiivista eli muuta kuin leikkaushoitoa arvioitaessa on otettava huomioon mahdollisuus, että poistetusta umpilisäkkeestä saattaa löytyä kasvain, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.
Lietzénin väitöstutkimuksessa tutkitussa koko Suomen kattavassa aineistossa kasvainten esiintyvyys oli 1,23 prosenttia 504 potilaalla. Kasvaimen esiintyvyys akuutin umpilisäketulehduksen yhteydessä oli erittäin pieni ja tilastollisesti riski oli merkittävästi suurempi komplisoituneissa umpilisäketulehduksissa.
– Vaikka komplisoitumattoman akuutin umpilisäketulehduksen konservatiivinen hoito tulevaisuudessa yleistyisi, on umpilisäkkeen kasvaimen hoitamatta jäämisen riski hyvin vähäinen, Lietzén korostaa tiedotteessa.
LL Elina Lietzénin väitöskirja tarkistetaan Turun yliopistossa perjantaina 1.3.2019