Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina
Jean-Claude Juncker ja George Soros näyttävät olevan mitä parhaimmalla tuulella. Nauru vääntää miesten poskilihakset poimuille.
Tällaisena esitellään unkarilaisille EU-komission luxemburgilainen puheenjohtaja ja unkarilaissyntyinen miljardööri tuoreissa katumainoksissa. Tekstinä niissä lukee unkariksi "sinulla on oikeus tietää, mitä Bryssel suunnittelee".
Kyse on Unkarin hallituksen kampanjasta EU:n maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Hallituksen Facebook-sivuilla selitetään, että "Brysselin suunnitelmat maahanmuuton kiihdyttämiseksi uhkaavat perustavalla tavalla Unkarin turvallisuutta".
Viktor Orbánin hallitus väittää, että EU aikoo jakaa maahanmuuttajat sitovilla maakiintiöillä, heikentää jäsenvaltioiden rajavalvontaa ja helpottaa viisumia jakamista siirtolaisille.
– Bryssel haluaa tukea laitonta maahanmuuttoa, kiteytti hallituksen tiedottaja Zoltán Kovács.
Orbánin hyökkäily EU:n kimppuun on yleensä kuitattu Brysselissä hiljaisuudella. EU-komissio ei ole halunnut heittää bensaa liekkeihin.
Nyt komissio vastasi Unkarille. Unkarin hallituksen kampanja on komission mielestä "groteski salaliittoteoria".
EU:n mukaan rajavalvontaa ei aiota heikentää vaan vahvistaa. Suunnitelmia humanitääristä viisumeista ei ole olemassa. Kreikkaan ja Italiaan rantautuneiden pakolaisten jakamisesta maakiintiöihin on olemassa päätös, mutta se on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.
Myöskään Jean-Claude Junckeria ei Unkarin julistekampanja naurattanut. Luxemburgilainen kristillisdemokraatti on sitä mieltä, ettei Orbánin Fidesz-puolue edusta millään lailla kristillisiä arvoja. Juncker sanoo, että hänellä ja Orbánilla ei ole mitään yhteistä.
Junckerin mielestä Fideszin paikka ei ole Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmässä, joka on EU-parlamentin keskustaoikeiston puolueiden yhteistyökuvio.
Juncker toivoo, että EPP:n vaalivankkurien vetäjäksi valittu saksalainen Manfred Weber miettii tarkasti, tarvitseeko EPP Fideszin ääniä.
Baijerin CSU:ta edustava Weber ei ole ottanut kantaa Unkarin kampanjaan. Jos EPP:stä tulee toukokuun vaaleissa EU-parlamentin suurin ryhmittymä, on Weber suurella todennäköisyydellä Junckerin seuraaja komission puheenjohtajana.
Unkarin hallituksen julistekampanja maksetaan valtion kukkarosta. Orbánin kansallismielinen Fidesz yrittää vakuuttaa, ettei kyse ole hallituspuolueen vaalikampanjasta EU-parlamentin vaaleihin.
Samantyylisillä julisteilla Fidesz pelotteli äänestäjiä Unkarin parlamenttivaalien alla vuosi takaperin. Unkariin ei ole tullut juuri nimeksikään pakolaisia tai muita siirtolaisia, mutta Fidesz keräsi jättipotin äänistä.
Silloin kuvissa poseerasi vain George Soros, joka pantiin tilille "maahanmuuttajien vyörystä". Unkarinjuutalainen suurinvestoija ja filantrooppi on leimattu Orbánin hallituksen toimesta "Unkarin valtion viholliseksi".
Soros lähti Unkarista kommunistivallan jaloista toisen maailmansodan jälkeen, asettui Britanniaan ja Yhdysvaltoihin, missä hänestä tuli osake- ja valuuttakaupoilla satumaisen rikas. Osan omaisuudestaan 88-vuotias Soros on käyttänyt demokratian, oikeusvaltion ja mielipidevapauden tukemiseen Itä-Euroopassa ja kehitysmaissa. Hän on myös tukenut pakolaisten inhimillistä kohtelua.
Orbánin Unkari on ollut jatkuva päänsärky EU:lle. Unkaria on syytetty eurooppalaisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen polkemisesta maahan.
EU-komissio valitti viime kesänä Euroopan tuomioistuimeen Unkarin päätöksestä perustaa Serbian-rajalleen läpikulkualueita. Turvapaikkaa hakevat joutuvat odottelemaan rajalle rahdatuissa parakeissa niin kauan, että heidän anomuksensa on käsitelty.
Viimeiset kiistat liittyvät lakeihin, joilla Unkari kieltää kansalaisjärjestöjen ja yliopistojen ulkomaisen rahoituksen. Sorosin perustama Central European University ei jäänyt odottamaan Euroopan tuomioistuimen ratkaisua, vaan siirsi yliopiston toiminnan Budapestista Wieniin.
Unkari saa asukasta kohden eniten avustusta kaikista EU-maista.