Uutiset

Tekaistuja tapahtumia, harhaanjohtavaa tietoa ja lisämaksujen veloittamista – Kuluttaja-asiamies varoittaa lipunmyyntisivusto Viagogosta

KUVAKAAPPAUS / VIAGOGO
Kuvakaappaus Viagogon etusivusta.
Kuvakaappaus Viagogon etusivusta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) varoittaa tiedotteessaan sveitsiläisestä lipunmyyntisivustosta Viagogo.

Kahden viime vuoden aikana kuluttajaviranomaisille on tullut palvelusta noin 500 yhteydenottoa. Kuluttajien ilmoitusten mukaan Viagogon sivustolla on ollut muun muassa harhaanjohtavaa tietoa tarjolla olevien lippujen määristä ja hinnoista.

Kuluttaja-asiamies on selvittänyt asiaa ja painottaa, että asioimista Viagogon kautta "kannattaa harkita tarkkaan".

Viagogon ongelmista on uutisoitu aiemminkin, Turun Sanomissa (28.10.2017) muun muassa näin: Kilpailu- ja kuluttajavirasto reagoi sveitsiläisen lipunvälitysyhtiön toimintaan.

Kuluttaja-asiamiehelle ja valtakunnallisen kuluttajaneuvonnalle tulleiden yhteydenottojen perusteella Viagogon verkkosivuista on syntynyt käsite, että kyseessä olisi tapahtumien virallinen lipunmyyjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näin ei kuitenkaan ole.

Todellisuudessa Viagogo on Sveitsiin sijoittautunut lippujen jälkimarkkinapaikka, jossa kuka tahansa voi myydä eteenpäin ostamansa tapahtumalipun.

Sivustolla ei kerrota selvästi, millaisia mahdollisia rajoituksia lippujen ostamiseen ja käyttämiseen liittyy.

Ongelmia voi aiheutua siitä, että monet tapahtumanjärjestäjät edellyttävät lippujen käyttäjän olevan alun perin lipun ostanut henkilö.

Sivustolla on ollut myynnissä lippuja tapahtumaan, joita ei todellisuudessa ole olemassa.

Ja vaikka tapahtuma oikeasti olisi, on sivustolla ollut harhaanjohtavaa tietoa siitä, kuinka paljon lippuja on vielä jäljellä.

Viagogo on ilmoittanut esimerkiksi tietyn tapahtuman lippujen olevan loppumassa, vaikka kyse on oikeasti vain kyseisen lipunmyyntisivuston kautta saatavilla olevista lippumääristä.

Tämän vuoksi moni kuluttaja on maksanut korkeamman hinnan tapahtumalipuista, joita olisi ollut vielä myynnissä normaaliin hintaan virallisilla lipunmyyntisivustoilla.

Lisäksi lippujen hinnoissa ei ole ilmoitettu esimerkiksi arvonlisäveroa, käsittelymaksua ja varausmaksua. Tiedot lisämaksuista onkin selvinnyt kuluttajille usein vasta, kun heidän maksukorteiltaan on veloitettu ilmoitettua suurempi hinta.

Viagogoa vastaan on nostettu viranomaisten toimesta siviilikanne Sveitsissä vuonna 2017. Oikeuskäsittely on yhä kesken.

Sveitsin tuomioistuinratkaisun on tarkoitus koskea verkkosivuston kaikkia kieliversioita.

Myös kuluttaja-asiamies pyysi Viagogolta lokakuussa 2017 selvitystä kuluttajien kohtaamista ongelmista ja odottaa nyt sveitsiläisen tuomioistuimen ratkaisua ennen mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin ryhtymistä.

Ongelmien selvittämistä on hankaloittanut se, että Viagogon asiakaspalveluun on ollut vaikea saada yhteyttä, tiedottaa KKV.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KVV neuvoo Viagogosta lippuja ostaneita kuluttajia tekemään pankille reklamaation, mikäli pankki- tai luottokortilla ja tililtä on veloitettu ilmoitettua suurempi summa. Pankin on palautettava suoritus niiltä osin kuin veloitukseen ei ole ollut suostumusta.

Jos oston on maksanut luottokortilla, kuluttaja voi kääntyä luotonantajan puoleen, jos yritys ei toimita ostosta, ostoksesta on laskutettu väärin tai tuotteessa on myyjän vastuulle kuuluva virhe.

Toimintaohjeiden saamiseksi voi myös olla tarvittaessa yhteydessä kuluttajaneuvontaan.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​