Tekaistuja tapahtumia, harhaanjohtavaa tietoa ja lisämaksujen veloittamista – Kuluttaja-asiamies varoittaa lipunmyyntisivusto Viagogosta
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) varoittaa tiedotteessaan sveitsiläisestä lipunmyyntisivustosta Viagogo.
Kahden viime vuoden aikana kuluttajaviranomaisille on tullut palvelusta noin 500 yhteydenottoa. Kuluttajien ilmoitusten mukaan Viagogon sivustolla on ollut muun muassa harhaanjohtavaa tietoa tarjolla olevien lippujen määristä ja hinnoista.
Kuluttaja-asiamies on selvittänyt asiaa ja painottaa, että asioimista Viagogon kautta "kannattaa harkita tarkkaan".
Viagogon ongelmista on uutisoitu aiemminkin, Turun Sanomissa (28.10.2017) muun muassa näin: Kilpailu- ja kuluttajavirasto reagoi sveitsiläisen lipunvälitysyhtiön toimintaan.
Kuluttaja-asiamiehelle ja valtakunnallisen kuluttajaneuvonnalle tulleiden yhteydenottojen perusteella Viagogon verkkosivuista on syntynyt käsite, että kyseessä olisi tapahtumien virallinen lipunmyyjä.
Näin ei kuitenkaan ole.
Todellisuudessa Viagogo on Sveitsiin sijoittautunut lippujen jälkimarkkinapaikka, jossa kuka tahansa voi myydä eteenpäin ostamansa tapahtumalipun.
Sivustolla ei kerrota selvästi, millaisia mahdollisia rajoituksia lippujen ostamiseen ja käyttämiseen liittyy.
Ongelmia voi aiheutua siitä, että monet tapahtumanjärjestäjät edellyttävät lippujen käyttäjän olevan alun perin lipun ostanut henkilö.
Sivustolla on ollut myynnissä lippuja tapahtumaan, joita ei todellisuudessa ole olemassa.
Ja vaikka tapahtuma oikeasti olisi, on sivustolla ollut harhaanjohtavaa tietoa siitä, kuinka paljon lippuja on vielä jäljellä.
Viagogo on ilmoittanut esimerkiksi tietyn tapahtuman lippujen olevan loppumassa, vaikka kyse on oikeasti vain kyseisen lipunmyyntisivuston kautta saatavilla olevista lippumääristä.
Tämän vuoksi moni kuluttaja on maksanut korkeamman hinnan tapahtumalipuista, joita olisi ollut vielä myynnissä normaaliin hintaan virallisilla lipunmyyntisivustoilla.
Lisäksi lippujen hinnoissa ei ole ilmoitettu esimerkiksi arvonlisäveroa, käsittelymaksua ja varausmaksua. Tiedot lisämaksuista onkin selvinnyt kuluttajille usein vasta, kun heidän maksukorteiltaan on veloitettu ilmoitettua suurempi hinta.
Viagogoa vastaan on nostettu viranomaisten toimesta siviilikanne Sveitsissä vuonna 2017. Oikeuskäsittely on yhä kesken.
Sveitsin tuomioistuinratkaisun on tarkoitus koskea verkkosivuston kaikkia kieliversioita.
Myös kuluttaja-asiamies pyysi Viagogolta lokakuussa 2017 selvitystä kuluttajien kohtaamista ongelmista ja odottaa nyt sveitsiläisen tuomioistuimen ratkaisua ennen mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin ryhtymistä.
Ongelmien selvittämistä on hankaloittanut se, että Viagogon asiakaspalveluun on ollut vaikea saada yhteyttä, tiedottaa KKV.
KVV neuvoo Viagogosta lippuja ostaneita kuluttajia tekemään pankille reklamaation, mikäli pankki- tai luottokortilla ja tililtä on veloitettu ilmoitettua suurempi summa. Pankin on palautettava suoritus niiltä osin kuin veloitukseen ei ole ollut suostumusta.
Jos oston on maksanut luottokortilla, kuluttaja voi kääntyä luotonantajan puoleen, jos yritys ei toimita ostosta, ostoksesta on laskutettu väärin tai tuotteessa on myyjän vastuulle kuuluva virhe.
Toimintaohjeiden saamiseksi voi myös olla tarvittaessa yhteydessä kuluttajaneuvontaan.