Trump julisti kansallisen hätätilan Meksikon vastaiselle rajalle saadakseen sinne muurin
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti perjantaina kansallisen hätätilan Meksikon vastaiselle rajalle, jotta hän saa rahoituksen rajamuurille ilman kongressin hyväksyntää.
– Haluamme estää huumeiden tulon maahamme. Haluamme estää rikollisten tulon maahamme, Trump perusteli muurin rakentamisen tarpeellisuutta Valkoisen talon ruusutarhassa pitämässään puheessa BBC:n mukaan.
Trumpin mukaan "kaikki tietävät, että muurit toimivat".
Kansallisen hätätilan ansiosta Trump voi käyttää rajamuuriin varoja, joita lainsäätäjät ovat hyväksyneet muihin tarkoituksiin. Hätätilan julistuksen odotetaan johtavan kärjistyneeseen vastakkainasetteluun kongressin demokraattien kanssa. Näiden mielestä kyseessä on perustuslain vastainen toimenpide.
Demokraatit vienevät asian oikeuteen. Presidentti ennusti kiistan muurin rahoituksesta päätyvän vielä korkeimpaan oikeuteen.
Trumpin oli määrä myöhemmin allekirjoittaa budjettisopimus, jonka kongressin neuvottelijat ovat saaneet aikaan. Trumpin suostuminen sopimukseen välttää sen, että hallinto olisi jäänyt jälleen ilman rahaa.
Joulukuussa alkoi ennätysmäiset 35 päivää kestänyt hallinnon osittainen sulku, joka jätti sadattuhannet työntekijät ilman palkkaa. Silloinkin syynä oli rajamuurin rahoitus.
Uudessa budjettisovussa rajan aitaan luvataan 1,375 miljardia dollaria (1,22 mrd.e). Alkuperäisesti Trump vaati 5,7 miljardia dollaria (5,0 mrd.e).
Trump julisti hätätilan, jotta hän saa yhteensä kahdeksan miljardia dollaria (7,1 mrd.e) rajamuuria varten. Tästä noin kuusi miljardia dollaria tulisi puolustusbudjetista, kerrotaan Valkoisesta talosta.
Miljardeja dollareita tulisi myös puolustus- ja valtionvarainministeriöiden huumeiden vastaisista ohjelmista.
CNN:n mukaan Trumpin liikkeestä seuraa todennäköisesti Yhdysvalloissa perustuslaillinen kiista siitä, ylittääkö presidentti valtuutensa. Rajamuuri oli Trumpin kampanjalupaus.
Demokraattisenaattori Chuck Schumer syytti Trumpia "presidentillisen vallan törkeästä väärinkäytöstä".
Senaatin enemmistöjohtaja republikaani Mitch McConnell sanoi tukevansa Trumpia päätöstä hätätilasta. Aiemmin McConnellin kerrottiin varoittaneen Trumpia, että hätätilan julistaminen voisi jakaa senaatin republikaanit.
Republikaanisenaattorit ovat myöntäneet, että eteläisellä rajalla on kriisi, mutta useat heistä suhtautuvat skeptisesti siihen, että muurin rakentamiseen ohjattaisiin hätätilan julistuksella varoja muualta.
– Mikään kriisi ei oikeuta perustuslain rikkomista, sanoi republikaanisenaattori Marco Rubio Twitterissä torstaina.
Republikaanisenaattori John Cornyn kertoi toimittajille, että julistus ei olisi käytännöllinen ratkaisu, koska se ”johtaisi välittömästi oikeusjuttuun”.
Demokraattien puolella 15 senaattoria esitti lakeja, joilla estettäisiin varojen siirto tileiltä, joita Trump luultavasti käyttäisi muurin maksamiseen.
Edustajainhuoneen demokraattijäsen David Price kehotti lainsäätäjiä estämään Trumpin ”hullun kansallisen hätätilan”.
Fakta
Trumpin muurihanke
Presidentti Donald Trumpin mukaan Meksikon rajalle pystytettävään muuriin tarvitaan 5,7 miljardia dollaria (5 mrd.e). Demokraattien mukaan muurin pystytys on veronmaksajien rahojen väärinkäyttöä ja moraalitonta.
Ennen Trumpin astumista virkaan Meksikon rajalla oli muurirakenteita noin runsaan 1 000 kilometrin matkalla. Trump on luvannut rakentaa muurin koko pituudelle, noin 3 000 kilometrin verran.
Myöhemmin hän korjasi, että vain puolet tästä pituudesta on tarpeen, sillä siellä on luonnollisia esteitä kuten vuoria ja jokia.
Tähän mennessä kongressi on hyväksynyt 1,7 miljardin dollarin (1,5 mrd.e) verran rahaa 200 kilometrin pituisen pätkän rakentamista varten.
Muurin rakentamisen kokonaisbudjettia ei tiedetä, arviot ovat vaihdelleet 12 miljardista dollarista (10,6 mrd.e) 70:een (62).
Aluksi Trump puhui betonimuurin rakentamisesta, mutta nyt hänelle kelpaa myös teräksestä tehty aita, jonka läpi näkee.
Vuonna 2000 rajan yli tuli laittomasti 1,6 miljoonaa ihmistä. Viime vuonna luku oli alle 400 000.
Vuosien 2017 ja 2018 välillä rajalla pidätettyjen maahanpyrkijöiden määrä nousi noin 100 000:lla, missä on nousua 43 prosenttia.