Avi: Yhteydenotot koskien varhaiskasvatusta ovat lisääntyneet
Aluehallintoviraston saamat yhteydenotot koskien varhaiskasvatuksen epäkohtia ovat lisääntyneet, kertoo Avi tiedotteessaan. Yhteydenottojen määrän kasvuun on vaikuttanut julkinen keskustelu varhaiskasvatuksen ongelmista.
Avi tutkii kaikki ilmoitukset tapauskohtaisesti ja tiedottaa erikseen, jos vakavia epäkohtia havaitaan. Avin tiedotteessa kerrotaan, että tällä hetkellä toimenpiteitä ei ole vireillä, mutta tilanne saattaa muuttua nopeastikin.
Avin mukaan sekä julkisista että yksityisistä palvelutuottajista tehdään ilmoituksia. Yksityisiä palveluntuottajia koskevien ilmoitusten määrät vaihtelevat aluekohtaisesti. Lounais-Suomessa yksityisiin kohdistuvia ilmoituksia tehdään hieman enemmän kuin julkisiin kohdistuvia. Tämä selittyy osaltaan sillä, että yksityisten palveluntarjoajien määrän on kasvanut.
Yksityisen päiväkodin perustaminen vaatii rekisteröitymistä Aville. Rekisteröinnin yhteydessä tutkitaan laajalti, onko toimijan mahdollista vastata lain vaatimuksiin. Rekisteröintien määrä on selkeästi kasvussa. Vuonna 2017 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot käsittelivät 55 rekisteröintiä ja vuonna 2018 yhteensä 91.
Avi ja Valvira vastaavat julkisen sektorin valvonnasta. Syyskuussa 2018 voimaan tulleen lain myötä kuntien vastuulla on yksityisen sektorin valvonta.
Avissa varhaiskasvatuksen valvonnasta vastaa neljä vakituista ja kolme määräaikaista ylitarkastajaa eivätkä resurssit riitä ennakoivaan valvontaan. Avin tavoitteena on kuitenkin jatkossa suorittaa myös ennakoivaa valvontaa.
Epäkohtailmoitukset liittyvät useimmin ryhmäkokoihin sekä lasten ja kasvattajien välisiin suhdelukuihin, jotka on molemmat määritelty laissa. Varhaiskasvatuslain mukaan yhdessä päiväkotiryhmässä saa olla enintään neljä alle 3-vuotiasta lasta yhtä kasvattajaa kohden tai enintään kahdeksan yli 3-vuotiasta. Mitoitukseen vaikuttaa myös osa-aikaisessa hoidossa olevien lasten määrä. Yhtä kasvattajaa kohden voi olla osa-aikaisesti lapsia enintään 13.
Ilmoituksia tehdään myös yksityisten päiväkotien tukipalveluista, kuten siivouksesta ja ruoanlaitosta. Myös päiväkotien johtamisesta ollaan huolissaan. Päiväkodin vastuuhenkilö voi olla samanaikaisesti vastuussa useammasta yksiköstä eikä näin ollen pysty päivittäin tarkistamaan, että päiväkodin toiminta vastaa vaatimuksia.
Mikäli Avin tarkastuksessa havaitaan puutteita, seuraa tästä toiminnanharjoittajalle erilaisia seuraamuksia. Toimenpiteinä voidaan tarjota ohjausta ja neuvontaa, antaa määräyksiä tai uhkasakko, keskeyttää toiminta tai asettaa käyttökielto. Avi, Valvira tai kunta voivat myös tehdä varhaiskasvatusrikkomuksesta ilmoituksen poliisille.
Avin mukaan kaikkia edellä mainittuja toimenpiteitä on vuosien varrella käytetty.
Tiedot käyvät ilmi Avin tiedotteesta.