Paikalliset

Ei mikään pelle

JORI LIIMATAINEN
Pekka Laamanen tykkää esiintyä erityisesti lapsille ja nuorille.
Pekka Laamanen tykkää esiintyä erityisesti lapsille ja nuorille.

Siihen, miten sirkustaiteilija Pekka Laamanen päätyi esiintymään sairaalan lastenosastoille, on hänellä omakohtainen syy.

– Oma viisivuotias poikani on sairastanut syövän nuorempana. Sirkus voi olla apukeino ja helpotus lapsille, jotka joutuvat olemaan sairaalassa, hän tietää.

Vuoden 2014 lopulta Laamanen on kiertänyt Tyksin lastenosastoilla, muun muassa syöpä- ja neurologisilla osastoilla esiintymässä sirkustaiteilijana.

– En ole sairaalaklovni, mutta pidän heidän tekemää työtä erittäin tärkeänä. Itse teen sairaalassa esityksiä eri sirkusvälineillä, omana itsenäni. Teen temppuja, mutta lisäksi juttelen lapsille ja heidän vanhemmilleen, Laamanen sanoo.

Hän kertoo, että haluaa tehdä sirkusta juuri lapsille ja nuorille. Tärkeintä hänelle ei myöskään ole pelkästään viihdyttää, vaan olla läsnä hetkessä ja yhdessä lasten kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Esimerkiksi päiväkodeissa esiintyessäni minulla ei ole taustamusiikkia, vaan puhun lapsille esimeriksi leikkimisestä, yhdessäolosta tai epäonnistumisesta. Huomioin ja kuuntelen lapsia, minkä takia jokainen esitys on aina erilainen. Joskus esitys voi mennä vaikka siihen, että lapset haluavatkin haistella mukana esityksessä olevaa kenkää, Laamanen nauraa.

Laamanen esiintyy paitsi sairaalassa, päiväkodeissa ja kouluissa, hän on myös kolmena viime kesänä ollut kiertämässä Romaniaa. 7–14 hengen seurue, johon kuuluu sirkustaiteilijoita, muusikkoja ja näyttelijöitä, on esiintynyt muun muassa syöpäsairaiden lasten kesäleirillä, SOS-lapsikylissä sekä köyhissä romanikylissä.

"Kaikkialla lapsille esiintyminen on samanlaista, lapset ovat kaikkialla niin avoimia."

– Menimme hevoskärryillä kylien romanialueille – siellä kun romanit on usein siirretty asumaan syrjään, yhteiskunnan ulkopuolelle – meitä varoiteltiin sinne menemästä, mutta kun pääsimme sinne, tunnelma oli uskomaton. Aivan kuin festareille olisi tullut, kaikki olivat niin iloisia ja innoissaan, Laamanen kuvaa.

– Se on aivan eri maailmansa verrattuna järjestäytyneeseen Suomeen. Toisaalta kaikkialla lapsille esiintyminen on samanlaista, lapset ovat kaikkialla niin avoimia, hän toteaa.

Laamanen on opiskellut sirkusta Turun Taideakatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2010. Hän on esiintynyt ympäri Suomea ja Euroopassa, minkä lisäksi hän on näytellyt muun muassa Turun Kesäteatterissa sekä Turun Kaupunginteatterissa. Viimeisimmäksi hän oli mukana Taru Sormusten Herra -näytelmän ensemblessä, useissa rooleissa.

Vuosi sitten Laamanen oli perustamassa Sirkus & Teatteriyhdistys Aura Companya yhdessä sirkustaiteilijoiden Markus ja Emma Nivalan sekä näyttelijä Alisa Salosen kanssa. Aura Companyllä on oma taidetila Ratapihankadulla, missä järjestetään sekä sirkusesityksiä että teatteri- ja sirkuskouluopetusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sunnuntaina tilassa järjestetään Laamasen Ranttali-niminen sirkusesitys, jossa yhdistyvät eri sirkuslajit sekä kommunikointi lasten kanssa. Maaliskuun alussa vuorossa on puolestaan Naamion takana -esitys, joka on sama esitys, jota on esitetty Romanian kiertueilla. Nähtävillä on myös valokuvia kiertueelta.

Myös tulevana kesänä Laamanen on taas lähdössä kuukaudeksi tai pariksi jälleen Romaniaan. Sitä ennen kuitenkin tapahtuu myös Turussa.

– Järjestämme toukokuussa Ratapihankadulla Radanvarsi-nimisen festivaalin. Se levittäytyy sisä- ja ulkotiloihin, ja meillä on esimerkiksi erilaisia työpajoja ja pihalle tulee sirkusteltta, Laamanen paljastaa.

Ranttali – yhden miehen sirkusesitys lapsille 24.2. klo 13 ja 16. Aura Companyn taidetila, Ratapihankatu 53, 4 krs.

Naamion takana – Romanian kiertue-esitys 9.3. klo 13 ja 17. Aura Companyn taidetila, Ratapihankatu 53, 4 krs.

Lisätietoa Aura Companyn toiminnasta ja esityksistä: www.sirkusteatteriaura.com

Pekka Laamanen

36-vuotias turkulainen sirkustaiteilija

Kotoisin Itä-Suomesta, asunut Turussa vuodesta 2006

Valmistunut Turun Taideakatemian sirkuslinjalta vuonna 2010

Sirkus & Teatteriyhdistys Aura Companyn perustajajäsen

Toimii sirkusopettajana Aura Companyssä

Kiertänyt sirkustaiteilijana mm. sairaaloissa, päiväkodeissa ja kouluissa

Tehnyt kolmena kesänä sirkuskiertueen Romaniaan

Näytellyt Turun Kesäteatterissa ja Turun Kaupunginteatterissa

Perheeseen kuuluu avovaimo, viisivuotias poika ja koira