EU:n sopu suojaa journalistien tekijänoikeuksia verkossa nykyistä paremmin
Digitaaliset tekijänoikeudet ovat tulevaisuudessa paremmin suojattuja EU:ssa.
EU:n komissio, EU-parlamentti ja jäsenmaiden hallituksia edustava neuvosto pääsivät keskiviikkoiltana sopuun tulevasta tekijänoikeusdirektiivistä.
Direktiivi velvoittaa jäsenvaltiot säätämään lehtien kustantajille oikeuden sopia julkaisujensa ja niiden osien käytöstä muiden verkkosivuilla eli esimerkiksi uutiskoosteissa, hakupalveluissa ja sosiaalisessa mediassa. Ulkopuolelle on yhä rajattu yksittäiset sanat ja hyvin lyhyet tekstiotteet.
Hyvin lyhyellä kuvauksella varustettuja linkkejä uutisartikkeleihin voi siis edelleen jakaa. Lainaaminen esimerkiksi arvostelua tai parodiaa varten on jatkossakin mahdollista. Tämä koskee myös ns. meemien ja GIFien jakamista sosiaalisessa mediassa.
EU:n parlamentin mukaan sopimus parantaa erityisesti muusikkojen, esiintyjien, käsikirjoittajien ja uutiskustantajien oikeuksia. Tuottajat ja teosten esittäjät voivat vaatia jakelijalta lisäkorvausta, jos alun perin sovittu korvaus on kohtuuttoman pieni suhteessa jakelijan saamaan hyötyyn.
– Tällä hetkellä internetyrityksillä on vain vähän kannustimia tehdä reiluja lisenssisopimuksia tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa, koska yritykset eivät ole vastuussa sisällöstä, jota alustojen käyttäjät niille lataavat. Kun internetyhtiöt asetetaan vastuuseen, vahvistuvat tekijänoikeuksien haltijoiden mahdollisuudet vaatia kohtuullisia sopimuksia ja saada reilu korvaus töidensä käytöstä digitaalisilla alustoilla, toteaa Euroopan parlamentti tiedotteessaan.
– On erinomaista, että lehtikustantajat saavat samanlaisen investointien suojan kuin monilla muilla mediatoimijoilla on ollut jo pitkään. Laatusisällöille löytyy aina jakajia, mutta jos kukaan ei kustanna niitä, ei ole mitä jakaa, kommentoi Suomen Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.
Medialiiton mukaan kustantajat voivat nyt lisensioida julkaisujensa sisältöä esimerkiksi Facebookille ja Googlelle.
– Yli puolet digitaalisesta mainosmarkkinasta on jo siirtynyt kotimaiselta medialta näille amerikkalaisille jäteille. Ne eivät tuota journalistisia sisältöjä suomalaisille eivätkä kanna samalla tavalla sisältövastuuta tai maksa veroja Suomeen kuten mediayhtiöt, Holmberg huomauttaa.
– Uudet tekijänoikeussäännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa neuvotteluissa internetjättien kanssa. Säännöt turvaavat myös ilmaisunvapauden, kiittelee omassa tiedotteessaan Euroopan parlamentti.
Keskiviikkona käydyissä kolmikantaneuvotteluissa asiasta päästiin vasta poliittiseen sopuun. Neuvoston ja parlamentin on vielä erikseen hyväksyttävä asia.
Muutokset kansallisiin lakeihin on tehtävä kahden vuoden kuluessa direktiivin voimaantulosta.