Uutiset

Suomalainen oikeusjärjestelmä yksi Bonnierin journalistipalkinnon ehdokkaista

Suomalainen oikeusjärjestelmä on ehdokkaana Bonnierin Suuren journalismipalkinnon saajaksi. Suomalainen oikeusjärjestelmä on ehdolla vastuullisten toimittajien suojelemisesta ja valejournalismin tuomitsemisesta Vuoden journalistinen teko -sarjassa.

Palkintolautakunnan perusteissa todetaan, että "Suomen laki ja oikeusvaltio asettuivat puolustamaan uhkailun, väärien ilmiantojen ja vihakirjoittelun kohteeksi joutunutta suomalaista mediaa ja toimittajia. Järjestelmä osoitti toimivuutensa, kun vale- ja vihasivustojen rikokset saivat tuomion. Työtään tekevien toimittajien vainoamiselle piirrettiin selvä raja".

– Viime vuonna lähdettiin ihan tietoisesti piirtämään viivaa sille, miten paljon vastuullisia journalisteja voidaan painostaa tai uhkailla ja myös sille, miten tuomittavaa on harjoittaa valheellista journalismia, perustelee palkintolautakunnan puheenjohtaja, MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi syksyllä MV-sivuston perustaneen Ilja Janitskinin ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan.

Käräjäoikeus katsoi, että MV-lehdessä on julkaistu lukuisia asianomistajia, myös toimittajia, loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia.

Einonen korostaa, että myös journalistien pitää säännöllisesti katsoa peiliin.

Hän muistuttaa saksalaisen Der Spiegel-lehden palkitun toimittajan Claas Relotiuksen tapauksesta, jossa paljastui miehen monien reportaasien ja juttujen olleen suurelta osin vääristeltyjä ja keksittyjä.

– Journalistikunnan pitää ansaita luotettavuutensa ja huolehtia siitä, ettei tällaista huolta Fake-newseistä pääse syntymään.

Einosen mukaan palkintolautakunnan pitää vielä jumpata sitä, kuka palkinnon suomalaisen oikeusjärjestelmän puolesta käy pokkaamassa, jos kunnia sille lankeaa.

Turun Sanomien ja Lännen Median palkittu toimittaja Rebekka Härkönen pitää suomalaista oikeusjärjestelmää erikoisena ja yllättävänä ehdokkaana. Härkönen joutui laajan häirinnän kohteeksi, kun hän kirjoitti vuonna 2017 Turun terrori-iskun afganistanilaisesta silminnäkijästä.

Härkönen pitää hyvänä asiana, että kaikkien työtään tekevien ihmisten oikeusturvaan kiinnitetään huomiota. Hän mainitsee erityisryhmänä journalistit, koska vastuullinen journalismi takaa tavallisen ihmisen oikeuden saada tutkittua ja faktoihin perustuvaa tietoa yhteiskunnasta ja maailmasta.

– Oikeus vastaanottaa tietoa liittyy sananvapauteen, joka on ihmisoikeus, Härkönen tarkentaa.

Härkösen mukaan on erittäin tärkeää, että vihapuheasiaan ja toimittajien mahdollisuuteen tehdä työtään kiinnitetään huomiota yhteiskunnassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Järjestelmä on osoittanut toimivuutensa muun muassa käräjäoikeuden Jessikka Aron jutusta antamassa tuomiossa.

Härkönen arvelee suomalaisen oikeusjärjestelmän ehdokkuuden herättävän myös ristiriitaisia tunteita ja ihmettelyä. Suomalainen yhteiskunta ei toimi kaikkien mielestä täysin oikeusvaltion tavoin kaikissa asioissa.

Härkönen huomauttaa, että muista Vuoden journalistinen teko -sarjan ehdokkaista voi tuntua erikoiselta olla samassa kategoriassa suomalaisen oikeusjärjestelmän kanssa.

– Miten suomalaisen oikeusvaltion voi ylipäänsä voittaa? Härkönen kysyy lopuksi hymyillen.

Muut vuoden journalistinen teko -ehdokkaat ovat Helsingin Sanomien Land of Free Press -kampanja ja Faktana kiitos! -kiertue.

Helsingin Sanomien Land of Free Press -kampanja oli vastassa suurvaltojen päämiehiä Donald Trumpia ja Vladimir Putinia, kun he saapuivat heinäkuussa Helsingin huippukokoukseen. Presidenttien saapumisreittiä oli reunustettu julisteilla, joissa presidenttejä piikiteltiin lehdistönvapauden rikkomuksista ja joissa heidät toivotettiin tervetulleiksi vapaan lehdistön valtakuntaan.

Faktana kiitos- kiertueen takaa löytyvät Anne Leppäjärvi Haaga-Heliasta ja Pauliina Grönholm Helsingin Sanomista. Siinä vapaaehtoiset journalistit ympäri maata vierailivat kouluissa keskustelemassa medialukutaidosta, journalistien arvoista, sananvapaudesta ja vastuusta sosiaalisessa mediassa.

Vuoden journalisti -ehdokkaita ovat Vappu Kaarenoja Suomen Kuvalehdestä, piirtäjä Ville Ranta ja Teppo Sillantaus Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä.

Vuoden juttu -tittelistä kisaavat Urheilulehdessä julkaistu Raakaa leikkiä – kullan kääntöpuoli, Tekniikan maailmassa olleet VW-konsernin autojen turvavyöongelmat ja television A-studion juttukokonaisuus seksuaalisesta häirinnästä elokuva- ja teatterialalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Urheilulehden jutun tekijöitä ovat Marika Lehto, Mikko Marttinen, Tuomo Heiti ja Petri Lahti.

Autojen turvavyöongelmajutun taustalta löytyvät Velimatti Honkanen, Jari Kujala, Aimo Niemi ja Tekniikan Maailman autotoimitus.

Sara Rigatelli paljasti A-sudiossa Taideteollisen korkeakoulun suojissa pitkään jatkuneen ja vaietun seksuaalisen häirinnän, jossa valta-asemassa ollut johtaja käytti asemaansa hyväkseen.

Vuoden kirja ehdokkaina ovat Juha Itkosen Ihmettä kaikki, Minna Rytisalon Rouva C ja Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin.

Palkinnot jaetaan 13. maaliskuuta.

Palkintolautakuntaan kuuluvat Einosen lisäksi muun muassa Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro, Ylen ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki, Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja, Tekniikan Maailman vastaava päätoimittaja Reijo Ruokanen, kirja-alan asiantuntija Leena Majander-Reenpää ja Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ingo
Näin on
Minä pidän kyllä suomalaista oikeuslaitosta korkealla kurssissa Kun vertaa naapurimahamme missä oikeuslaitosten toiminta hyvin usein saa farssimaisia pirteitä jos niitä edes voi oikeuslaitoksiksi enään kutsua
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vanha puu
Vast: Näin on
YLE Areenassa on vielä nähtävissä viimeinen MOT. Onkohan näin?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Jngo
Vast: Näin on
Kiitos tämä oli mielenkiintoinen juttu Tämä henkilö mistä juttu kertoi teki saman virheen kun Peter Fryckman aikanaan Talo 450 neliöitä kuparikatto jne Isot jutut sisustuslehdissä tai Fryckmannin 50 jalkainen moottorivene ja Rolls Royce joka oli kans hyvin usein lehdissä Fryckmannille kävi aika lailla samoin summat olivat vain suurempia Molemmat tapaukset pani alulle suomalainen kateus ilmiannoilla millä loppujen lopuksi ei ollu päätä eikä häntää mutta kun juttu lähtee rullaamaan niin se on vaikea pysäyttää Sitten vuosien päästä todetaan että ollaan toimittu väärin se on vaan hyvin usein tai melkein aina liian myöhäistä
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.