Turku lähetti ohjeet seksuaalisen häirinnän torjumiseksi – oppilaskunnilta pyydetään toimenpide-ehdotuksia
Turun kouluihin on Wilman kautta lähetetty ohjeet seksuaalisen häirinnän torjumiseksi. Viestissä viitataan Oulun ja Helsingin viimeaikaisiin tapahtumiin.
Kaupungin viestissä korostetaan, että asia on vakava ja että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on kielletty kaikissa maailman maissa ja kulttuureissa.
Kaupunki kertoo ohjeistavansa oppilaitoksia, nuorisopalvelujen nuorisotyöntekijöitä ja muuta kaupungin henkilökuntaa asiaan liittyen.
Ohjeissa muistutetaan, että niin opettajien, oppilaiden kuin opiskelijoiden on käyttäydyttävä asiallisesti ja kiusaamatta sekä vältettävä toimintaa, joka voi vaarantaa turvallisuuden kouluympäristössä.
Ohjeet sisältävät kuvailua siitä, miten seksuaalinen häirintä voi ilmetä. Jos koulussa huomaa tällaista, ohjeet kertovat miten toimia.
– Pohdimme eilen kaupunginjohtajan, (hyvinvointitoimialajohtaja) Riitta Liuksan ja (vapaa-aikatoimialajohtaja) Minna Sarteksen kanssa asiaa ja totesimme yksimielisesti, että tällainen ohjeistus pitää lähettää, Jalonen kertoo.
Esimerkiksi jos häirintä tapahtuu sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse, ohjeissa kehotetaan säilyttämään todisteet.
Jalonen kertoo lähettäneensä viestiä myös Turun koulujen oppilaskunnille.
– Nämä ovat nyt kohdistuneet erityisesti yläasteikäisiin tyttöihin, joten toivomme oppilaskunnilta jotain ehdotuksia toimenpiteistä, ettei Turussa tulisi samantyyppisiä ongelmia kuin Oulussa ja Helsingissä.
– Nuorilta odotamme ehdotuksia näiden saalistajien torjumiseksi siksi, ettei se ehkä riitä, että keski-ikäiset virkamiehet pohtivat asiaa Yliopistonkadulla.
Jalosen mukaan Turun kouluissa on jatkuvasti kiinnitetty näihin asioihin huomiota, joten juuri nyt esimerkiksi henkilökunnalle ei ole luvassa erikseen koulutusta.
– Lasten ja nuorten kannattaa kertoa koulussa tai kotona jollekin aikuiselle heti, kun saa tällaiseen viittaavan viestin vaikkapa instagramissa tai whatsappissa. Ei siinä ole mitään noloa, että saa sellaisen viestin. Jos tilanne pääsee etenemään niin, että tulee lähettäneeksi itsestään kuvia, joilla jopa kiristetään uhria, voi tilanne tuntua jo paljon hankalammalta.
Myös lasten ja nuorten koteja ohjeistetaan asiassa.
Jalosen mukaan viestin pitää tulla kaikille peruskoululaisten, lukiolaisten ja ammatillisten oppilaitosten oppilaiden ja opiskelijoiden vanhemmille. On kunkin koulun rehtorin päätettävissä, milloin viesti näkyy koulun Wilma-järjestelmässä. Viesti menee kaupungin tiedotteen mukaan noin 30 000 henkilölle.
Kaupunki muistuttaa, että maahanmuuttajia opastetaan täkäläisille tavoille monin eri tavoin. Esimerkiksi infofinland -nettipalvelussa on usealla kielellä tarjolla tietoa elämästä Suomessa. Palvelussa on myös osio, joka kertoo, mikä on väkivaltaa. Turku on mukana tässä palvelussa omilla palvelusivuillaan. Kaupunki kertoo myös tehneensä oman oppaan, jossa käsitellään esimerkiksi Suomessa asuvan henkilön oikeuksia, velvollisuuksia, väkivaltaa ja seksuaaliterveyttä.
Turun tiedotteessa kerrataan, että pakolaistaustaiset maahanmuuttajat sekä heidän perheenjäsenensä asioivat Turkuun muuttaessaan noin kolmen vuoden ajan hyvinvointitoimialan ulkomaalaistoimistossa sosiaali- tai terveyspalveluasioissa. Tällöin esille tulevat kaupungin mukaan myös väkivaltaan ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat.
Turvapaikanhakijat saavat tiedotteen mukaan tietoa suomalaisesta lainsäädännöstä ja kulttuurista vastaanottokeskuksissa.
Tämän vuoden alusta alkaen Turussa on laajennettu Varissuon mallin mukaista tiiviimpää yhteistyötä poliisin ja kaupungin välillä Halisissa ja Pernossa. Lisäksi kaupunki valmistelee seksuaaliseen koskemattomuteen liittyvää lisätiedottamista ja koulutusta oppilaitosten, järjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen kautta.