Asiantuntijat: Narkomaanit vankilan sijasta hoitoon
Tulevaisuudessa huumeista kärynneet käyttäjät voivat halutessaan päästä vankilan sijasta hoitoon. Näin uskoo 80 prosenttia Suomen huumetilanteen ennakointitutkimukseen vastanneista asiantuntijoista.
He pitävät tällaista kehitystä myös toivottavana, etenkin jos tuomittu ei ole suuressa määrin sekaantunut huumekauppaan tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Huumerikoksissa on ammattilaisten lisäksi usein mukana narkomaaneja. Päätekijä voi hyötyä kilojen aine-erästä satojatuhansia euroja. Narkomaani puolestaan saattaa netota muutaman kymmenen euron edestä huumetta siitä, että kuljettaa lastia autolla muutaman kilometrin. Oikeudessa molemmat tuomitaan vuosiksi vankilaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoissuunnittelijan Elina Kotovirran mielestä vankila ei ole oikea paikka huumeriippuvaisille.
– Heille tulisi olla mahdollista suorittaa vankeusrangaistuksensa hoitolaitoksessa. Hoito olisi pakkohoitoa, ja sieltä karkaaminen johtaisi vankilatuomioon. Hoitolaitos on rankempi paikka kuin vankila. Moni ei välttämättä valitsisi hoitoa, Kotovirta pohtii.
Asiantuntijat poliiseista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisiin arvioivat vuoden 2020 huumetrendejä Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa. Heiltä kysyttiin mielipiteitä väitteisiin, ja lisäksi he saivat esittää avoimia kommentteja.
Kompastellut kiistaan maksajasta
Sopimushoidon eli hoitorangaistuksen käyttöönoton kartoitus on kirjattu hallitusohjelmaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo, että tällä hallituskaudella on tarkoitus perustaa työryhmä kartoittamaan sopimushoitorangaistusta ja myös sitä, miten päihdeongelmien hoitoa voitaisiin tehostaa nykyisen järjestelmän puitteissa.
– Tavoiteltuun päämäärään pyritään kuitenkin myös jo olemassa olevin keinoin. Sopimushoito itsenäisenä seuraamuksena olisi valtion ja kuntien kustannusjaon kannalta erittäin hankala asia, sanoo Henriksson.
Hoitorangaistus on ennenkin kaatunut kysymykseen siitä, kuka kulut maksaa. Vankeinhoito on valtion kontolla, kun taas hoidon maksavat kunnat. Asiassa on nähty myös periaatteellisia ongelmia. Lisäksi viime vuosina on otettu käyttöön uusia vaihtoehtoisia rangaistuksia perinteiselle vankilassa istumiselle. On katsottu, ettei aika ole hoitorangaistukselle nyt otollinen.
THL:n Kotovirran mukaan hoitorangaistus olisi helppo toteuttaa lakiteknisesti. Se voitaisiin liittää valvontarangaistuspykälien yhteyteen.
– Kansainvälisesti hoitorangaistuksesta on hyviä kokemuksia, ja poikkeuksellisesti Suomi on tässä kehitysmaa, sanoo Kotovirta.
Ministerillä tiukka linja - kannattaa hoitoa
Henriksson huomauttaa, että nykyinen laki mahdollistaa rangaistuksesta tai syytteistä luopumisen, jos ihminen on hakeutunut hyväksyttyyn hoitopaikkaan. Hänen mukaansa tätä mahdollisuutta on syytä myös käyttää.
Toimenpiteistä luopuminen on mahdollista vain huumeiden käyttörikoksissa.
Yleisesti ministeri kannattaa tiukkaa linjaa huumeiden salakuljettajille, maahantuojille ja valmistajille. Huumeiden käyttäjille pitää tarjota ensisijaisesti hoitoa rangaistuksen ohella.
– On tärkeää, että huumeiden ongelmakäyttäjiä motivoidaan hoitoon. Rangaistusten täytäntöönpanossa voi järjestää yleisen palvelujärjestelmän tuottamaa avo- ja laitoshoitoa. Valvontarangaistuksen voi panna täytäntöön vaikka päihdekuntoutuslaitoksessa.
TS-STT