Uutiset

Kiista asemien valvontakuvien tarkastuksesta jatkuu

 Kuva: Jori Liimatainen, TS
Kuva: Jori Liimatainen, TS

VR:n ja tietosuojavaltuutetun kiista kameravalvontakuvien tarkastusoikeudesta jatkuu. Yhtiön turvallisuusjohtaja Rauno Hammarberg ei keksi tilannetta, jossa joku tarvitsisi valvontakamerakuvat itselleen.

– Emme voi antaa kuvia edes ihmiselle, joka kertoo joutuneensa tönityksi. Hänellä ei ole oikeutta lähteä tutkimaan asiaa itse, vaan hänen täytyy tehdä rikosilmoitus. Emme voi luovuttaa kuvia, joissa näkyy muita ihmisiä. Poliisi toki saa kuvat, sanoo Hammarberg.

VR valvoo ihmisten turvallisuutta tallentavilla kameroilla asemilla ympäri maan. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio katsoo, että tallenteista syntyy henkilörekisteri, johon joutuneilla on oikeus tarkastaa kuvat ja saada ne itselleen.

VR on myöntynyt antamaan kuvat, vaikka se pitääkin tulkintaa tarkastusoikeudesta kestämättömänä ja ylilyöntinä.

– Minusta tarkastusoikeutta sovelletaan sellaiseen paikkaan, johon sitä ei ole tarkoitettu. Väestörekisteristä tai asiakasrekisteristä voi antaa tiedot nappia painamalla. Asemilla kävelevillä ihmisillä ei ole kuitenkaan nimeä tai sotua otsassa. Minun mielestäni tämän takia tallenteista ei synny esimerkiksi asiakasrekisteriin verrattavaa henkilörekisteriä, sanoo Hammarberg.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro kutsuu Aarnion keskustelemaan asiasta hänen ja Hammarbergin kanssa. Yhtiö tarjoutuu esittelemään Aarniolle kameravalvontaa käytännössä. STT ei tiistaina tavoittanut Aarniota.

STT:n maanantaina julkaiseman tarkastusoikeutta käsittelevän uutisen jälkeen VR:ään on tullut kuvista viisi tarkastuspyyntöä. Yhtiössä pelätään, että tämä on vasta alkua. Kesän aikana pyyntöjä tuli yksi.

Teknisesti kuvien kaivaminen on mahdollista parissa tunnissa, jos pyynnössä on yksilöity tarkasti aika ja paikka. Lisäksi tallenteita seulova työntekijä tarvitsee laadukkaan vertailukuvan, jotta oikea ihminen löytyy kuvista.

Tiistaina yhtiöön tuli pyyntö, jossa haluttiin saada kaikki kuvat, jotka pyytäjästä on otettu.

– Ei aikaa, ei paikkaa, satoja kameroita, aikaa ikuisuuteen, eihän siitä mitään tule.

Hammarberg muistuttaa, että tallentava kameravalvonta on olemassa ihmisten turvallisuuden takia. Kuten tarrat kertovat, asemalla on varmasti kuvissa.

TS–STT