Talous

Metallialalla puolet palkannut lisää – viidennes irtisanonut

Yli 60 prosenttia Metalliliiton luottamusmiehistä uskoo, että työpaikan näkymät säilyvät seuraavat puoli vuotta nykyisellään. TS/Riitta Salmi
Yli 60 prosenttia Metalliliiton luottamusmiehistä uskoo, että työpaikan näkymät säilyvät seuraavat puoli vuotta nykyisellään. TS/Riitta Salmi

Lähes puolet metallialan yrityksistä on syksyn aikana palkannut uusia työntekijöitä. Vain viidennes yrityksistä on samaan aikaa irtisanonut.

Tiedot perustuvat Metalliliiton luottamusmiehille tehtyyn kyselyyn, johon vastasi 112 luottamusmiestä eri yrityksistä eri puolilta maata.

Kyselyn tekivät Turun Sanomat, Kaleva ja Väli-Suomen sanomalehdet.

Tulosten perusteella uutiset suurten yritysten, kuten Metson ja Rautaruukin yt-neuvotteluista antavat vajavaisen kuvan kokonaistilanteesta.

Palkkaamiset ja irtisanomiset johtuvat tilausten ja tuotantomäärien muutoksista. Tuotanto on lisääntynyt tai pysynyt ennallaan 42 prosentissa yrityksistä. Taantuma on nipistänyt lähes yhtä monen yrityksen tuotantoa. Suuri lovi tuotantoon on syntynyt 17 prosentissa yrityksistä.

Yli 60 prosenttia luottamusmiehistä uskoo, että työpaikan näkymät säilyvät seuraavat puoli vuotta nykyisellään. Huonompia aikoja ennustaa reilu viidennes ja tilanteen parantumista vajaa viidennes.

Kiristynyt taloustilanne luo työpaikoilla paineita myös henkilöstön ja johdon suhteisiin. Lähes kolmannes arvioi suhteiden heikentyneen ja joka kymmenes parantuneen. Suurin osa luottamusmiehistä ei ole havainnut mitään muutoksia.

TS

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA