Lounaspaikka

Lounaspaikka: Kiireetön lounas 1950-luvun miljöössä

MARTTIINA SAIRANEN
Keittiömestari Kaj Karros ohjaa ravintola-alan opiskelijoita opetusravintolan keittiössä. 3. vuoden opiskelija Andrei Lehtinen tarjoili päivän lounasannokset pöytiin.
Keittiömestari Kaj Karros ohjaa ravintola-alan opiskelijoita opetusravintolan keittiössä. 3. vuoden opiskelija Andrei Lehtinen tarjoili päivän lounasannokset pöytiin.

Turun keskustassa voi lounasaikaan tehdä aikamatkan 1950-luvulle. Keväällä 1951 avattu ravintola Aninkainen rakennettiin sodanjälkeisen uudisrakentamisen yhteydessä ystävyyskaupunki Göteborgin avustuksella ammattikoulun opetusravintolaksi. Arkkitehti Risto-Veikko Luukkosen suunnittelemassa rakennuksessa toimii edelleen ammatti-instituutin opetusravintola.

Ravintolasali on museoviraston suojelema. Se kunnostettiin ammattioppilaitoksen saneerauksen yhteydessä vuonna 1990 alkuperäiseen asuunsa.

Sisustuksen näyttävin yksityiskohta on mahonkinen paneeli, joka on valmistettu Ruotsissa arkkitehti Luukkosen piirustuksen mukaan. Ravintolan huonekalut edustavat ruotsalaista 1950-luvun sisustusarkkitehtuuria. Sisustuksen 57 karmituolia, kahdeksan tavallista tuolia ja 16 eri kokoista pöytää saatiin lahjana Göteborgista.

Tätä kevyttä sodanjälkeistä huonekaluarkkitehtuuria täydentävät ajan tunnetuimman valaisinmuotoilijan ja taidetakojan Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aito miljöö yhdessä ravintolan ruoan ja tunnelman kanssa muodostavat ainutlaatuisen elämyksen, jollaista pääsee harvoin kokemaan etenkään lounaalla. Salivastaava Maaret Järvisen mukaan asiakkaat arvostavat ravintolan rauhallista ja kiireetöntä tunnelmaa sekä pöytiin tarjoilua.

– Meillä asiakkaat saattavat istua lounaalla jopa puolitoista tuntia ja nauttia rauhassa kolmen ruokalajin menun, Järvinen sanoo.

Ravintola Aninkaisessa on lounasta tarjolla joka arkipäivä. Lounas kattaa alkuruoan, pääruoan ja erikseen ostettavan jälkiruoan. Lounaaseen kuuluu lisäksi talon leipä.

– Kaikki tehdään alusta asti itse ja tarjoillaan annoksina pöytiin. Pyrimme siihen, että asiakas saa kokonaisvaltaisen elämyksen, kun hän tulee meille syömään, keittiömestari Kaj Karros kertoo.

"Kaikki tehdään alusta asti itse ja tarjoillaan annoksina pöytiin."

Kaj Karros

Ravintolassa on 43 asiakaspaikkaa. Lounasaikaan käy keskimäärin 30–40 asiakasta. Keittiömestarin ja opettajan lisäksi keittiössä häärivät vuorotellen toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat.

Opiskelijat suunnittelevat ja kokeilevat ruokia opettajan johdolla opetuskeittiössä ennen kuin pääsevät tositoimiin opetusravintolassa.

– Olemme opetusravintola, ja tarkoitus on, että opiskelijat oppivat jaksolla mahdollisimman paljon, esimerkiksi eri valmistusmenetelmiä ja kypsyysasteita. Ruokien toteutus riippuu myös kulloisenkin ryhmän osaamisesta. Välillä alkusalaatti tarjoillaan annoksina, välillä on salaattipöytä ja toisinaan tarjolla on jotain parempia alkupaloja, Karros sanoo.

Lounasruoissa hyödynnetään jo olemassa olevia raaka-aineita ja edelliseltä päivältä mahdollisesti jääneitä aineksia.

– Elämme sen mukaan mitä on tarjolla. Opiskelijoiden on hyvä oppia, että aina ei ole saatavilla sitä, mitä on tilattu ja muutokset ovat mahdollisia. Silloin pitää olla luova sekä osata hyödyntää olemassa olevia raaka-aineita ja loihtia niistä päivän lounas, Karros sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Testipäivänä tarjolla oli alkuruoaksi talon salaattipöytä tai ranskalaista sipulikeittoa. Pääruoaksi oli paistettua siikaa hollandaisekastikkeella, broilerivarrasta curry-chilikastikkeella ja kasvislasagnea. Jälkiruokana oli friteerattua banaania talon jäätelön kera.

Keittiömestari Karroksen mukaan kalaruoat ovat paikan bravuuri, ja etenkin vaalea kala vetää aina paljon lounastajia paikalle. Suosittelun innoittamina valitsimme lounasseuralaisen kanssa kalaa pääruoaksi. Lisäksi otimme alkukeiton ja jälkiruoan.

Valinta osui nappiin. Sopivan pehmeä ja makea sipulikeitto lämmitti kivasti kylmän ja tuulisen päivän palelluttamaa kehoa. Kauniissa siika-annoksessa oli niin näköä, kokoa kuin runsaasti makuakin. Pinaattiperunasose, punajuuripyre ja hollandaisekastike täydensivät mainiosti päältä rapean ja sisältä pehmeän siian makua. Makunautinnon kruunasi sopivan makea jälkiruoka.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Valoisa lounasravintola Veistämönaukiolla

Vanhan tehdasruokalan tunnelmaa

”Hyvää ei kannata muuttaa”

Teknisen työn opetustilasta bistro

Suomalaista kotiruokaa italialaisella vivahteella

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bassin lounas tuo arkeen ripauksen luksusta

Pubelina panostaa kotiruokaan

Sushia ja salaattia Aschanilla

Pehmeiden makujen persialainen lounasbuffet

Kahvilalounasta vanhassa apteekissa

Lounasta linnan sisäpihalla

”Kotiruokaa pienellä twistillä”

Aitoja makuja ja konstailematonta kotiruokaa

Tofuhampurilaista Tikitakissa

Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen

Kolmen sisaruksen Lempilounas

Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

Ravintola Aninkainen

Aninkaistenkatu 7, Turku

Lounas ma–pe kello 11–13.30.

Lounaan hintaan 9 euroa sisältyy alkuruoka, pääruoka, jälkiruokakahvi/ tee. Ruokajuomaksi vettä, kotikaljaa tai maitoa. Jälkiruoka 2,50 euroa.

Lisätiedot: aniravintola@turku.fi, www.turkuai.fi/turun-ammatti-instituutti/asiakastyot-ja-palvelut/ravintola-ja-kokouspalvelut/ravintola-aninkainen-0