Uutiset

Kiina: Uutinen Trumpin puheluiden kuuntelemisesta on valeuutinen – hallinnon edustaja kehotti huolestuneita vaihtamaan kiinalaiseen Huaweihin

Trump tviittasi ärhäkästi torstaina suosivansa lankapuhelimia ja lyttäsi The New York Times -lehden uutisen kiinalaisten ja venäläisten salakuuntelusta valeuutiseksi.
Trump tviittasi ärhäkästi torstaina suosivansa lankapuhelimia ja lyttäsi The New York Times -lehden uutisen kiinalaisten ja venäläisten salakuuntelusta valeuutiseksi.

Kiina ja Venäjä salakuuntelevat Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kännykkäpuheluja ja oppivat niistä, uutisoi The New York Times aiemmin.

Kiina torppasi lehden väitteet nopeasti. Ulkoministeriön edustajan Hua Chunyingin mukaan The New York Timesin tulee ymmärtää, että tämänkaltaiset raportit luovat pohjaa väitteelle, jonka mukaan lehti tehtailee valeuutisia, kertoo hallinnon mielipidettä heijastava Kansan Päivälehti.

Hän myös suositteli iPhonen turvallisuudesta ja mahdollisesta salakuuntelusta huolehtivien vaihtamaan kiinalaiseen Huawei-älypuhelimeen. "Absoluuttista turvallisuutta" tavoittelevien tulisi Huan mukaa lakata käyttämästä kokonaan moderneja viestintävälineitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansan Päivälehden mukaan Huan huumorintajuinen vastaus ja "viisaat huomiot" herättivät kunnioitusta lehden puhelinsovelluksen käyttäjiltä.

Trump lyttäsi lehden paljastukset torstaina Twitterissä. Trump tviittasi, että artikkeli on paitsi tylsä myös niin täynnä virheitä, että hänellä ei ole aikaa korjata tietoja. Trump vakuutti käyttävänsä hallinnon puhelimia, suosivansa lankalinjoja ja käyttävänsä vain yhtä harvoin käytössä olevaa hallinnon matkapuhelinta.

Hän myös tviittasi, että suuri osa "yhteiskunnassa tänä päivänä nähtävissä olevasta vihasta" on peräisin median tarkoituksellisesti väärästä ja epätäsmällisestä raportoinnista. Trump myös painotti tviitissään, että medioiden tulee "parantaa tapansa ja nopeasti".

The New York Times sai tietonsa Trumpin hallinnon entisiltä ja nykyisiltä virkamiehiltä, jotka ovat turhautuneet Trumpin matkapuhelinten käyttöön turvallisuusriskeistä huolimatta. He puhuivat lehdelle nimettöminä.

Lehden mukaan Trumpin avustajat ovat toistuvasti kertoneet hänelle, että kännykkäpuhelut eivät ole turvallisia ja toivovat, että presidentti pidättäytyy keskustelemasta puheluissaan salaisiksi luokitelluista tiedoista.

Puheluiden kuuntelu on yleistä kauraa valtioiden tiedustelutoiminnoissa, ja esimerkiksi Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kerrotaan välttävän kännyköissä puhumista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten raporttien mukaan kiinalaiset kuuntelevat Trumpin puheluita usein. Kiinan arvioidaan etsivän keinoja maiden välisen kauppasodan hillitsemiseen.

Viranomaiset arvioivat, että tarkoituksena on selvittää ja oppia niitä keinoja ja argumentteja, joilla Trump saadaan vakuutettua. Samalla salakuuntelijat oppivat, ketä presidentillä on tapana kuunnella. Tätä kautta kiinalaiset ovat haalineet kasaan listan henkilöistä, joihin kannattaa vaikuttaa.

Kiinan strategiana on välittää haluttu sanoma Kiina-mielisille liike-elämän vaikuttajille, joiden on tarkoitus puhua Trumpin lähipiirille. Tätä kautta New York Times arvioi Pekingin sanoman kaikuvan Trumpin korviin saakka.

Venäjän vaikutusyritysten sävy ei lehden arvion mukaan ole yhtä hienovarainen kuin Kiinalla, Trumpin ja Putinin "ilmiselvän hengenheimolaisuuden" takia.

Trumpilla on käytössään kaksi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n muokkaamaa iPhone-älypuhelinta. Toista käytetään Twitteriin ja muihin sovelluksiin, toisella hän voi soittaa puheluita. Puhelimilla ei voi lähettää tekstiviestejä. Trump ei käytä sähköposteja. Kolmas on samanlainen kuin muillakin iPhonen käyttäjillä.