Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
Pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ei kelpaa irtisanomislain vaihtoehdoksi työmarkkinajärjestöjen keskusteluissa esillä ollut malli. Siinä pienet yritykset voisivat palkata työntekijän määräaikaiseen työsuhteeseen kerran ilman erityistä perustetta.
– Sikäli kun meidän tietomme tuosta mallista olivat paikkansapitäviä, ne nopeasti arvioitiin. Todettiin, että tuo ei kyllä täytä sitä vaatimusta, että sen työllisyysvaikutukset olisivat paremmat.
– Siinä on myös naisten työmarkkina-asemaan liittyviä ongelmia, joita missään tapauksessa emme lähde viemään eteenpäin sellaisenaan, Sipilä sanoi eduskunnassa toimittajille tiistaina.
Sipilän mukaan ehdotus olisi koskenut alle viiden työntekijän työpaikkoja eivätkä edes kaikki järjestöt olleet sen takana.
Sipilä sanoi, että vaihtoehtoisen ehdotuksen vaikutusten pitää olla irtisanomislakia selkeästi parempia ja erityisesti pienten yritysten työllistämiskynnyksiä alentavia.
– Sellaisia ei ole vielä pöydässä eikä yhtään virallista esitystäkään ole pöydässä.
Sipilä otti jälleen esille työaikalain joustojen ulottamisen järjestäytymättömiin yrityksiin. Sitä valmisteltiin taannoin kolmikannassa puolitoista vuotta ilman tuloksia.
Nykytilannetta, jossa järjestäytymättömät työnantajat voivat sopia työajoista paikallisesti vain säännöllisen työajan osalta, hän pitää suurimpana epätasa-arvoa työmarkkinoille tuottavana asiana.
– Olen käynyt viimeisten päivien aikana aika paljon keskusteluja. Niissä olen edelleen kysynyt, että eikö järjestäytymättömien työntekijöiden ja työnantajien tilannetta voisi helpottaa työaikalain pois jäänen pykälän muodossa. Siihen hallituksella on kyllä valmius, mutta toistaiseksi siihen kukaan ei ole vielä tarttunut.
Sipilän mukaan ongelmana on se, että järjestäytymättömiä työnantajia ei haluta samalle viivalle soveltamaan esimerkiksi työaikapankkia ja niitä joustoja, joita työehtosopimuksessa mahdollistetaan.
Sipilä sanoi, että on vastannut myönteisesti kaikkiin liittojohtajien tapaamisehdotuksiin kiistan ratkaisemiseksi. Hän tapaa tiistai-iltana Palvelualojen ammattiliiton hallituksen ja keskiviikkona hoitoalan ammattiliitto Tehyn edustajat.
Ammattiliittojen työtaisteluja irtisanomislakia vastaan Sipilä kuvaili samaksi kuin jos kärpästä ammuttaisiin tykillä. Hallituksen tarkoituksena on helpottaa työntekijästä johtuvista syistä tehtäviä irtisanomisia alle kymmenen työntekijän yrityksissä.
– Muutos on erittäin pieni, ja työllisyyttä edistäviä toimia meidän pitää pystyä tekemään jatkossakin. Nyt kannattaisi kyllä olla malttia.
– Eduskuntahan on viime viikolla päätöksensä tehnyt ja linjannut, että hallitus tuo esityksensä eduskuntaan. Me toimimme eduskunnan päätöksen mukaisesti.
Sipilän mukaan uudistuksia tarvitaan, koska työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin tulee olemaan seuraavalla hallituskaudella entistäkin tärkeämmässä roolissa.
– Keinot eivät tule olemaan helppoja. Tämäntyyppisiä keinoja, mikä nytkin on pöydällä, tarvitaan jatkossakin.
Sipilä korosti, ettei hallitus voi nyt eikä tulevaisuudessakaan ulkoistaa vastuutaan työllisyydestä millekään hallituksen ja eduskunnan ulkopuoliselle taholle.