Paikalliset

Lounaspaikka: ”Hyvää ei kannata muuttaa”

RIITTA SALMI
– Hyvää ei kannata muuttaa, toteavat 19 vuotta Blankossa työskennelleet keittiöpäälliköt Mikael Sundström ja Tapani Rantala (kuvassa oik.) sekä kymmenen vuotta talossa 
ollut ravintolapäällikkö 
Jaana Heilimö (vas.).
– Hyvää ei kannata muuttaa, toteavat 19 vuotta Blankossa työskennelleet keittiöpäälliköt Mikael Sundström ja Tapani Rantala (kuvassa oik.) sekä kymmenen vuotta talossa ollut ravintolapäällikkö Jaana Heilimö (vas.).

Läntisen Rantakadun ja Aurakadun kulmassa Aurajokirannassa sijaitsevan Bassin talon ravintolat olivat lähes vuoden kiinni rakennuksessa tehdyn suuren remontin vuoksi. Katutasossa jo 19 vuotta hyvän ruuan ystäviä palvellut ja ilahduttanut ravintola Blanko avasi ovensa pitkän odotuksen jälkeen 20. syyskuuta.

– Kyllä sitä odotettiinkin! Remontin loppuvaiheessa moni kävi kolkuttelemassa oven takana ja kyselemässä, joko meiltä saa ruokaa, ravintolapäällikkö Jaana Heilimö sanoo.

Asiakkaille remontti näkyy vain pieninä muutoksina. Blankossa on uusittu pintoja ja tehty keittiön ja myyntitiskin väliseen seinään aukko, jotta asiakkailla on mahdollisuus nähdä keittiöön.

– Moni oli huolissaan, että paikkaa muutetaan, mutta eihän hyvää kannata muuttaa. Olemme saaneet siitä paljon hyvää palautetta. Moni on sanonut, että ihan kuin kotiin tulisi, Heilimö sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruokalistaa uudistettiin jonkin verran, mutta vanhat klassikot säilytettiin. Ei siis hätää, esimerkiksi suosittu lammaspasta löytyy edelleen listalta.

– Lammaspasta on ollut pitkään asiakkaiden suosikki eikä siihen saa koskea, muuten tulee sanomista. 30 prosenttia à la carte -tilauksista on lammaspastaa. Sen perässä tullaan ympäri Suomea, kertoo keittiöpäällikkö Mikael Sundström.

Blanko kuuluu seinänaapuri Tintån ja lähempänä satamaa Aurajokirannassa sijaitsevan Nerån kanssa samaan turkulaisen Klonk Oy:n yritysperheeseen. Blankossa on 150 asiakaspaikkaa. Päivittäin lounaalla käy talviaikaan noin 200 asiakasta. Kesällä asiakasmäärä tuplaantuu terassin ansiosta.

Keittiössä häärii lounasaikaan neljä ihmistä, samoin salin puolella. Lisäksi keittiössä työskentelee yksi tiskari.

Blankossa on joka arkipäivä tarjolla neljä lounasvaihtoehtoa. Kaikki annokset tuodaan pöytiin lautasannoksina. Tarjolla on muun muassa keittoja, uuniperunoita, pastaa, kasvisruokaa, kalaa ja pihvejä. Maanantai on perinteinen lehtipihvipäivä ja perjantaisin tarjolla on aina burgeri. Lounaaseen kuuluu myös talon leipä, kahvi tai tee ja pieni makea.

– Lounasvaihtoehdoissa ei ole erikseen erikoisruokavaliomerkintöjä, mutta kaikille löytyy aina ruokaa.

Pastaruoat ovat asiakkaiden kestosuosikkeja ja niitä menee paljon niin lounaalla kuin à la carte -listaltakin.

– Blanko oli joskus tunnettu uunipastoista, mutta ne on lähes kokonaan lopetettu. Pastat valmistetaan pannulla, jolloin ne pysyvät tuoreempina, Heilimö sanoo.

– Lounasannoksiin panostetaan muutenkin aiempaa enemmän ja ne muistuttavat jo à la carte -annoksia, Sundström lisää.

Testipäivänä tarjolla oli suppilovahverokeittoa ja juustoleipää, lasagnea, mozzarella-nektariinisalaattia ja tikkabroileri-thalilautanen. Kaikki vaihtoehdot houkuttelivat, mutta mozzarella-nektariinisalaatti näytti sateisen harmaana päivänä niin värikkäältä ja herkulliselta, että päätin maistaa sitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Salaatin pohjalla oli perusvihersalaatti kurkku- ja tomaattipaloineen, mutta muuten ei tämän salaatin kohdalla voi mistään perussalaatista puhuakaan. Sitruunajugurttimarinoidut mozzarellapallot toivat salaattiin kivasti pehmeyttä. Paahdetut lehtikaalin palat, paistettu parsakaali ja aurinkokuivattu tomaatti -focaccia antoivat annokseen sopivasti suolaisuutta ja rapeutta. Makeat nektariinilohkot taas olivat raikas lisä, jotka täydensivät mainiosti kokonaisuuden.

Tällaisia maistuvia ja yllätyksellisiä salaatteja toivoisi lisää kaupungin lounastarjontaan.

– Teemme yhteistyötä Lindrothin puutarhan kanssa. Olemme onnekkaita, kun he ovat laajentaneet toimintaansa, niin saamme tuoreita salaatteja ja yrttejä ympäri vuoden. Muistan, kuinka alkuaikoina kävin pyörällä hakemassa heiltä muutaman muovikassillisen salaattia. Nyt heiltä tulee meille kuljetus 3–4 kertaa päivässä, keittiöpäällikkö Tapani Rantala muistelee.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Ravintola Blanko

Aurakatu 1, Turku

Lisätietoja www.blanko.net, ravintola@blanko.net

Lounas ma–pe klo 11–15. Sis. kahvin/teen ja pienen makean.

Hinta alkaen 10,40 €.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​