Lakkotaisto jatkuu – Tehy, Super ja JHL julistivat uusia toimia
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer julistavat kaikkia jäseniään koskevan vuoronvaihtokiellon alkaen ensi maanantaina aamukuudelta ja päättyen sunnuntaina 4.11. klo 23.59. Kielto ei koske virkasuhteisia. Järjestö vastustaa toimenpiteellä hallituksen esitystä heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.
Vuoronvaihtokiellon aikana tehyläiset eivät vaihda työvuoroa työnantajan aloitteesta, mutta ylityötä voi työntekijän suostumuksella tehdä.
– Kyseessä on laillinen työtaistelutoimi, jolla ammattijärjestöt puolustavat jäseniään työehtojen heikennykseltä, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.
Hallitus muutti lausuntokierroksen jälkeen lokakuun alussa omaa esitystään irtisanomislaiksi alentamalla yrityskokoa.
– Suunnitellun lain viilaaminen koskemaan vain alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä ei muuta sitä seikkaa, että työntekijät asetetaan eriarvoiseen asemaan ja työntekijöiden työsuhdeturvaa heikennetään, puheenjohtaja Silja Paavola sanoo tiedotteessa.
Esitys iskee etenkin naisvaltaisiin aloihin, joilla ei ole työehtosopimusten tuomaa irtisanomissuojaa, ja se heikentää naisten työmarkkina-asemaa.
– Jos tämä menee läpi, pelkäämme, että linja jatkuu ja samat heikennykset tulevat jatkossa uhkaamaan myös isompien yritysten työntekijöitä, arvioi Rytkönen.
– Superilaisia työskentelee pienissä sote-alan yksityisissä yrityksissä, joiden määrä tulee kasvamaan sote-uudistuksen myötä. SuPer ei voi hyväksyä työnantajalle tarjottavaa mahdollisuutta irtisanoa työntekijöitä kevyin perustein. Tehtävämme on suojella jäseniämme, sanoo Paavola.
Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL päätti aloittaa kaksipäiväisen lakon ensi viikon maanantaina vastustuksena hallituksen ajamalle irtisanomislaille.
– Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa lakkotiedotteessa.
JHL:n hallituksen päätöksellä lakko alkaa keskiyöllä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Se jatkuu tiistain ja keskiviikon välisen yön keskiyöhön. Lakko näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.
Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Virkasuhteessa olevat on rajattu lakon ulkopuolelle.
JHL varoittaa samalla jo uusista työtaistelutoimista lakon lisäksi, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.