Romukauppiaasta sirkkatuottajaksi
Tarjotessaan sirkkamaistiaisia eri tapahtumissa Marko Reini on jo oppinut huomaamaan tietyn käyttäytymiskaavan, joka toistuu joka kerta vähintään yhden ihmisen kohdalla:
– ”Yäk, en ikinä”, ihminen sanoo ensin. Sitten hän kävelee muutaman askeleen kojun ohitse, mutta palaakin takaisin ja tokaisee: ”Mä maistan kuitenkin nyt!” Sitten hän ottaa kasvoilleen ilmeen, josta kuvastuu äklötys, vaikkei olekaan vielä maistanut. Maistamisen jälkeen ilme vaihtuu tyrmistyneen positiiviseksi ja sitten hän kysyy ”käykö teillä kortti”, Reini nauraa.
Sirkkojen syöminen on monelle vielä uutta, minkä takia Reini ottaa aina tapahtumiin mukaansa maistiaisia. Hän myy sirkkoja muun muassa eri paikkakuntien Reko-lähiruokarinkien kautta sekä raakapakasteena Eggspress-yrityksen kautta. Eggspress kuljettaa ja myy eettisten ruuantuottajien tuotteita ilman välikäsiä sovituille varsinaissuomalaisille pysäkeille aikataulujen mukaan.
Reinille eettinen ruuantuotanto on tärkeää, mikä oli myös tärkein syy, miksi hän halusi tämän vuoden alussa aloittaa sirkkojen kasvatuksen.
– Ihmiset tarvitsevat proteiinia, ja sirkat ovat eettinen ja ekologinen proteiinin lähde, hän toteaa.
Alun perin Reini on kotoisin Tarvasjoelta, jossa hän on pyörittänyt myös vanhojen tavaroiden liikettä.
”Ihmiset tarvitsevat proteiinia, ja sirkat ovat eettinen ja ekologinen proteiinin lähde.”
– Edelleen myyn vanhaa tavaraa, mutta nyt lähinnä vanhaa varastoa tappiolla pois. Vanhan tavaran kauppa ei oikein kannata, ja aion siirtyä kokonaan sirkka-alalle, hän toteaa.
Sirkkojen kasvattamisen hän aloitti yhdessä tyttöystävänsä Tiina Laineen kanssa tämän vuoden helmikuussa. Hyönteisten myyminen elintarvikkeeksi tuli lailliseksi tämän vuoden alussa. Reini kertoo, että Suomessa on tällä hetkellä arviolta 70–100 hyönteistuottajaa, jotka kasvattavat sirkkoja elintarvikkeeksi.
– Määrät ovat kuitenkin pieniä. Meiltä tulee noin 150 kiloa sirkkoja kuukaudessa. Noin kaksi kolmasosaa tuottajista tuottaa suurin piirtein sen määrän, ja loput vähemmän. Ihan muutama suurempi tuottaja on lisäksi, Reini kertoo.
Sirkkoja hän kasvattaa kontissa Raisiossa. Sirkat vaativat suhteellisen lämpimän ja kostean elinympäristön ja ravinnoksi ne syövät pääasiassa kurkkua sekä kuivarehua. Reini käy hoitamassa sirkkoja Raisiossa kerran päivässä.
Reini kertoo, että hyönteisistä elintarvikkeeksi Suomessa kasvatetaan tällä hetkellä ainoastaan sirkkoja.
– Lisäksi jonkin verran tuotetaan kuhnurin toukkia, hän kertoo.
Reinin mukaan seuraavaksi on tulossa kuitenkin jauhomadot, joita hän itsekin todennäköisesti alkaa tuottaa. Jauhomadot ovat tuottoisampia kasvattaa kuin sirkat ja paremman makuisia. Madot kuitenkin aiheuttavat ihmisissä Reinin mukaan enemmän ennakkoluuloja, joten niiden aika on vasta, kun ihmiset ovat tottuneet ensin sirkkojen syöntiin.
Reinin yritys Iku-Tarvas on ensi viikolla mukana Turun Silakkamarkkinoilla myymässä uppopaistettuja sirkkoja sekä sirkkajauhoa. Mukana on myös maistiaisia.
Tänä viikonloppuna Reinin sirkkalassa järjestetään myös avoimien ovien tapahtuma, jossa halukkaat pääsevät tutustumaan sirkkojen kasvattamiseen ja tietysti maistelemaan sirkkoja.
– Siellä on ainakin uppopaistettuja sirkkoja, sirkkafalafelejä sekä sirkkaleipää, Reini kertoo.
Avoimet ovet sirkkalassa 20.10. kello 12–15 (Itäniityntie 2, Raisio). Mahdollisuus maistella sirkkoja ja tutustua sirkkojen kasvattamiseen.
Marko Reini
Syntynyt Tarvasjoella, asuu Turussa.
SirkkatuottajaPyörittänyt Tarvasjoella vanhojen tavaroiden liikettä.
Kuuluu Turun vihreiden hallitukseen.
Kuuluu Varsinais-Suomen aluepelastuslautakuntaan.
Perheeseenkuuluu tyttöystävä ja koira.