Kiina puolusti "ääriajattelun" vastaisia toimiaan Xinjiangin alueella
Kiina käyttää "ammatillista koulutusta" suurissa määrin sen varmistamiseksi, että maan läntisellä Xinjiangin alueella ilmaantuvat militantit toiminnot "eliminoitaisiin ennen kuin ne ilmaantuvat", kertoi johtava kommunistisen puolueen jäsen tiistaina.
Valtiollisen median haastateltavana oli Shohrat Zakir, puolueen kakkosmies ja korkea-arvoisin uiguuri Xinjiangissa. Kyseessä on Kiinan tähän mennessä yksityiskohtaisin puolustus politiikalle, jota se harjoittaa muslimienemmistöisellä alueella ääriajattelun ehkäisemiseksi.
Yhdysvallat on harkinnut pakotteita Kiinaa vastaan sen jälkeen kun Xinjiangin alueelta kantautui uutisia uiguurien ja muiden muslimien joukkopidätyksistä ja vankileireistä.
Kiina alunperin kiisti tällaisten leirien olemassaolon. Nyt se sanoo, että kyseessä ovat "ammatilliset keskukset" työmahdollisuuksien järjestämiseksi vähäisiin rikoksiin syyllistyneille kansalaisille. Kiinan mukaan kyseessä eivät ole kansalaisten summittaiset pidätykset ja poliittiseen uudelleenkasvatukseen keskittyneiden leirien verkosto.
Toimenpiteet ovat auttaneet estämään väkivaltaisia hyökkäyksiä Xinjiangissa viimeisten 21 kuukauden aikana, Zakir sanoi Xinhua-uutistoimiston julkaisemassa haastattelussa.
Zakirin mukaan keskuksen harjoittelijat allekirjoittavat "opetussopimuksia" saadakseen "keskitettyä opetusta".
He saavat myös opetusta kiinan kielessä sekä maan perustustuslaista ja muista laeista. Hän ei kertonut, kuinka monta ihmistä tällaista opetusta saa. Ammatillisessa opetuksessa koulutetaan muun muassa valmistamaan ruokaa, kokoamaan sähkölaitteita, leikkaamaan hiuksia, ompelemaan vaatteita ja laatimaan verkkomainoksia.
– Ammatillisen harjoittelun kautta useimmat harjoittelijat ovat pystyneet miettimään virheitään ja näkemään selvästi terrorismin ja uskonnollisen ääriajattelun sisällön ja pahuuden, Zakir sanoi.
Harjoittelijat ovat oppineet erottamaan paremmin oikean ja väärän ja vastustamaan ääriajattelua.
Aktivistit, oppineet, ulkomaiden hallitukset ja YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat kritisoineet Pekingiä muslimien joukkopidätyksistä ja tiukasta valvonnasta Xinjiangissa.
Ihmisoikeusryhmien ja entisten vankien mukaan olosuhteet leireillä ovat huonot. Leirien asukkaat joutuvat kohtaamaan psykologista ja fyysistä väkivaltaa. Heidän mukaansa kyse ei ole mistään ammatillisesta koulutuksesta.
Kiinan mukaan Xinjiangissa on kyse ääri-islamistien ja separatistien uhasta. Se torjuu kaikki syytökset vankien huonosta kohtelusta alueella, jossa satoja ihmisiä on saanut surmansa uiguurien ja etnisten han-kiinalaisten välisissä yhteenotoissa.