Suomi on maailman yhdenvertaisin maa – parannettavaa esimerkiksi kansalaisten tasavertaisessa pääsyssä terveydenhuoltoon
Suomi on edelleen yksi maailman parhaista maista, kun mitataan valtion kykyä vastata väestön sosiaalisiin, yhteiskunnallisiin ja elinympäristöön liittyviin tarpeisiin. Tämä selviää Social Progress Index (SPI) 2018 -tutkimuksesta.
Kansainvälisessä elämänlaatua mittaavassa vertailussa ensimmäisen sijan sai tänä vuonna Norja. Toiseksi tuli Islanti ja kolmanneksi Sveitsi. Viime vuoden ykkönen Tanska on nyt neljännellä sijalla. Ruotsi on pudonnut yhdenneksitoista sijalta kahdeksan.
Tutkimuksen mukaan Suomen vahvuus on yksilöiden yhdenvertaisuus. Se tarkoittaa samoja oikeuksia ja vaikuttamisen mahdollisuuksia kaikille ihmisille, riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, etnisestä alkuperästä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai sosioekonomisesta asemasta.
Muita Suomen vahvuuksia ovat yksilön oikeudet, terveydenhuolto ja alhainen korruptio.
Vaikka Suomi on listauksen mukaan maailman yhdenvertaisin maa, kokonaisvertailussa sijoitus tippui sijalta kaksi sijalle viisi. Suomella on parannettavaa erityisesti kansalaisten tasavertaisessa pääsyssä laadukkaaseen terveydenhuoltoon. Muihin teollisuusmaihin verrattuna Suomella on parannettavaa myös itsemurhaluvuissa, sukupuolten tasa-arvossa toisen asteen koulutuksessa sekä opiskelijoiden osallistumisessa maailman huippuyliopistojen opetukseen.
The Social Progress Index -menetelmän on kehittänyt professori Michael Porter yhteistyössä Massachusetts Institute of Technologyn ja kansainvälisen yrityspalveluyhtiön Deloitten kanssa. Indeksin arvioinnit perustuvat yli 50 erilliseen mittariin.
Tutkimus julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, jolloin arviossa oli mukana 50 maata. Tänä vuonna indeksissä listattiin 146 maata. Suomi on mukana viidettä kertaa.
Social Progress Index 2018
Kymmenen parhaiten sijoittunutta maata
Norja
Islanti
Sveitsi
Tanska
Suomi
Japani
Alankomaat
Luxemburg
Saksa
Uusi-Seelanti