Aurajoki lähti mukaan sähkön kysyntäjoustoon
Aurajoki Oy on solminut Turku Energian kanssa sopimuksen sähkön kysyntäjoustosta neljässä toimipisteessään. Turku Energia toimii operaattorina ja teknisenä toteuttajana kantaverkkoyhtiö Fingridin ja Aurajoen välillä.
Kysyntäjouston avulla sähkönkulutusta muokataan sähköjärjestelmän ja -markkinoiden tilanteen mukaan. Aurajoen tapauksessa kysyntäjousto toimii niin, että kantaverkon häiriötilanteissa Aurajoen kuumasinkityslaitosten sähköteho pudotetaan alas 15 minuutiksi. Teho palautuu automaattisesti takaisin normaaliksi, eikä joustolla ole vaikutusta laitosten tuotantoon.
Sopimuksessa ovat mukana Auran, Lievestuoreen, Pirkkalan ja Mikkelin laitokset. Mukana on useita yrityksen toimipisteitä, sillä kysyntäjoustoon osallistuvalta vaaditaan vähintään yhden megawatin tehoa.
Jouston etuina pidetään kysynnän vaihtelun tasaamista ilman, että sähkön tuotantomääriä on jatkuvasti lisättävä. Yrityksille suurimpana pontimena kysyntäjoustoon lähtemisessä ovat siitä maksetut hyvitykset.
– Se tuo kustannussäästöjä, ja lisäksi ympäristövaikutukset sopivat arvoihimme, Aurajoen tuotantojohtaja Tommi Pynnönen sanoo.
Hän ei kommentoi Fingridin maksamien hyvitysten määrää, mutta sähkönkulutuksen kysyntäjoustoa hyödyntävien yritysten on aiemmin raportoitu säästäneen noin 5–10 prosenttia vuotuisessa sähkölaskussaan.
Aurajoki on Turku Energian toinen kysyntäjoustokumppani. Turun Seudun Energiantuotannon omistamat Kakolan lämpöpumput ovat olleet jo kahden vuoden ajan mukana järjestelmässä. Kakolan kohdalla joustoa käytetään tasapainottamaan sähkötehoa valtakunnan verkossa normaalitilanteessa, joten se toimii eri periaatteella kuin Aurajoen häiriötilanteisiin tarkoitettu kysyntäjousto.
Turku Energian tuotepäällikkö Kimmo Kuusinen kertoo, että yhtiön tavoitteena on saada kysyntäjoustoon mukaan alkuvaiheessa muutamia, suuria yrityksiä. Pidemmällä aikavälillä kysyntä kasvaa, kun joustamaton sähköntuotanto lisääntyy.
– Aurajoen kohdalla oli teknisesti haastavaa saada neljässä toimipisteessä toimivat ohjauslaitteet, jotka toimivat kantaverkon häiriötilanteissa. Nyt olemme luoneet selvän prosessin, ja on helppo lähteä kertomaan asiasta tuleville asiakkaille.
Fakta
Kysyntäjousto lisääntyy
Kysyntäjousto tarkoittaa sähkönkäytön hetkellistä vähentämistä tai käytön siirtämistä korkean kulutuksen ja hinnan käyttötunneilta edullisempaan ajankohtaan.
Kysyntäjoustolla voi lisätä tarjontaa niin säätösähkö- kuin reservimarkkinoilla. Joustoa tarvitaan, koska joustamattoman tuotannon, kuten ydinvoiman ja uusiutuvan energian, määrä verkossa lisääntyy.
Erityisesti aurinko- ja tuulivoimalle luonteenomaista on tuotantomäärien ajallinen vaihtelevuus. Tuotantoa ei voi ajoittaa tarpeen mukaan korkean kulutuksen hetkiin, vaan sähköä on saatavilla silloin, kun tuulee tai aurinko paistaa.
Kysyntäjoustoon sopivina aloina pidetään muun muassa metsä-, metallinjalostus- ja kemianteollisuuden aloja, joiden sähkönkäyttö on suurta.
Joustoon osallistuminen edellyttää usein yrityksiltä alkuinvestointeja.
Lähteet: Pöyry, Fingrid, Energiateollisuus