Uutuuskirja: Tiitisen lista esiteltiin presidentti Mauno Koivistolle heinäkuussa 1990 Kultarannassa
Presidentti Mauno Koivisto sai nähtäväkseen Tiitisen listan eli Länsi-Saksan tiedustelupalvelulta BND:ltä saadun vihjelistan heinäkuussa 1990 Kultarannassa. Presidentin kesäasunnolla järjestetyssä tapaamisessa listaa esitteli Koivistolle Suojelupoliisin (Supon) silloinen päällikkö Seppo Tiitinen. Myöhemmin asiakirja nimettiin julkisuudessa Tiitisen listaksi.
Tapaamisesta kerrotaan toimittaja Pekka Ervastin ja eduskunnan pääsihteerin tehtävästä eläkkeelle jääneen Seppo Tiitisen uutuuskirjassa "Tiitinen –Vakoilijoita ja veijareita", joka julkistetaan keskiviikkona.
Kirjan mukaan Tiitisen lista sisältää yhteensä 18 nimeä ja kyseessä on luettelo tai vihjelista Itä-Saksan turvallisuusministeriön agentin kontakteista Helsingissä. Listaan liittyvässä, Kultarannassa pidetyssä tapaamisessa Tiitinen kysyi, onko presidentillä sellaisia ulkopoliittisia näkökohtia, joiden takia asiassa pitäisi ryhtyä toimiin.
"Minun lähtökohtani oli, että tutkintakynnys ei ylittynyt. Listalla oli pelkkiä henkilönimiä, joista osa oli jopa kirjoitettu väärin. Lisäksi kyse oli toiminnasta sellaisen valtion hyväksi, joka oli lakkaava olemasta kahden ja puolen kuukauden kuluttua", Tiitinen muistelee kirjassa.
Presidentti Koivisto ei Tiitisen mukaan esittänyt tapaamisessa "mitään sellaista, jonka perusteella tutkimukset olisi pitänyt käynnistää".
Tiitinen kertoo kirjassa jättäneensä listan palaverin jälkeen Supon kassakaappiin odottamaan seuraajaansa. Tapaamishetkellä oli tiedossa, että Tiitinen jättäisi Supon päällikön tehtävät vain muutaman kuukauden kuluttua. Myöhemmin lista nimettiin julkisuudessa Tiitisen listaksi.
Tiitinen toteaa kirjassa, että listasta on tullut "huomattavasti merkitystään suurempi asia julkisessa keskustelussa".
"Minä en kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä. On myös hyvin vaikea kuvitella, että en pystyisi palauttamaan mieleeni yhtään nimeä, jos siellä olisi ollut jotakin muistamisen arvoista. Listan nimet eivät sanoneet minulle kerrassaan mitään", Tiitinen toteaa kirjassa.
Tiitinen ottaa myös erikseen kantaa väitteeseen, jonka mukaan hän olisi suojellut listan salaamisella edesmennyttä pääministeriä Kalevi Sorsaa (sd).
"Voin kuitenkin melkoisella varmuudella sanoa, että jos Sorsan nimi olisi ollut listalla, muistaisin sen. Sama pätee Tarja Halosen (sd) kaltaisiin valtakunnan tason poliitikkoihin", Tiitinen toteaa kirjassa.
Suojelupoliisin mukaan Tiitisen lista tulee julkiseksi vuonna 2050. Tutkijat voivat hakea listaan tutkimuslupia jo tällä hetkellä, mutta toistaiseksi lupia ei ole myönnetty. Supon mukaan listan luovuttaminen eteenpäin voisi vaarantaa kansainvälisen yhteistyön edellytyksiä.