Luottamus Soiniin punnitaan reilun viikon kuluessa – torstaina saatetaan esittää epäluottamusta
Sdp, Vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp esittävät tiistaina käynnistyvän budjettikeskustelun aikana ulkoministeri Timo Soinille (sin.) henkilökohtaista epäluottamuslausetta.
Syynä ovat Soinin aborttikannanotot, joita osa oppositiosta pitää Suomen ulkopolitiikan vastaisina. Naisten aseman parantaminen on yksi Suomen politiikan kulmakivistä.
Viimeisin kohu syntyi Soinin blogista, jossa hän hehkutti sitä, että Argentiina torjui lakiesityksen abortin saannin helpottamisesta. Soini on perustellut ottaneensa kantaa yksityishenkilönä ja että hänen mielipiteensä abortista ovat pitkään olleet tiedossa.
Ensi vuoden budjetin käsittely kestää eduskunnassa useita päiviä. Oppositioryhmät esittävät näillä näkymin torstaina illalla epäluottamusta Soinille. Aiemmin torstaina päivällä Soini puhuu ulkoministeriön budjetista.
– Soinin puheenvuoron jälkeen emme voi sääntöjen mukaan kommenttipuheenvuoroissa epäluottamusta esittää. Näillä näkymin se tapahtuu torstaina illalla varsinaisissa puheenvuoroissa. Äänestykset ovat todennäköisesti seuraavan viikon tiistaina. Emme tiedä vielä, mihin aikaan budjetin lähetekeskustelu perjantaina loppuu, kertoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen Lännen Medialle.
Oppositioryhmät ovat rakentaneet epäluottamuslauseen siten, että sen mennessä läpi ainoastaan Soinin olisi erottava. Muu hallitus voisi jatkaa.
Oppositioryhmät ovat toivoneet sitä, että hallituspuolueissakin olisi heitä, jotka ovat Soinin aborttikannanotoista närkästyneet. Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) ovat korostaneet, etteivät Soinin aborttipuheet vastaa Suomen linjaa.
Hallituspuolue Sininen tulevaisuus on kuitenkin puheenjohtajansa Sampo Terhon johdolla sanonut, että äänestys Soinin asemasta olisi samalla äänestys koko hallituksen asemasta. Soinin pakottaminen eroamaan voisi näin johtaa hallituskriisiin, johon hallituspuolueilla ei ole halua joutua.
Epäluottamuslause vaatisi hallituspuolueiden riveistä aika paljon tukea, koska oppositiosta Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole siitä innostuneet.
Ulkoministerin luottamuksen punnitseminen saattaa olla tiistaina käynnistyvän budjettikeskustelun dramaattisinta antia. Muussa budjettikeskustelussa hallituspuolueet kehuvat todennäköisesti esimerkiksi sitä, ettei verotusta kiristetä ja talouden sekä työllisyyden näkymät ovat hyviä.
Oppositiosta monet arvostelevat sitä, ettei köyhimpien aseman parantamiseksi tehdä riittävästi. Ainakin Sdp, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset ovat ottaneet kantaa vähempiosaisten puolesta.
Vihreät ovat paljoksuneet ympäristölle haitallisia ympäristötukia ja harmitelleet, ettei kehitysapua ja pakolaiskiintiötä ole nostettu.
Kristillisdemokraatit ovat penänneet lisää rahaa vanhusten hoitoon.