Kuntavaalit

Li on merkki muutoksesta

”Kukahan tuo on, kun siitä otetaan noin paljon kuvia”, miettivät muutamat teini-ikäiset tytöt pääkirjaston edustalla, kun Turun kuntavaalien äänikuningatarta Li Anderssonia (vas) kuvataan lehtijuttua varten.

Niin, kuka sinä oikeastaan olet Li Andersson?

– Minä olen 25-vuotias, vaikuttamiseen sitoutunut, iloinen, aikaansaava ja helposti lähestyttävä Vasemmistonuorten puheenjohtaja, nuori nainen kertoo.

Monet turkulaiset vakuuttuivat kuntavaaleissa juuri siitä, että Andersson on ahkera ja aikaansaava vaikuttaja. Hieman yli 2 400 äänen saalis saa muuten sanavalmiin poliitikon yhä vähän hämilleen.

– Tulosta on vielä vaikea ymmärtää, mutta onhan se mahtava. Hienoa, että voi olla uskottava ilman, että on keski-ikäinen ja pukeutuu pikkutakkiin, Andersson iloitsee ja levittelee käsiään.

Vaalituloksen perusteella nuoren poliitikon suosio on sen verran kovassa nousussa, ettei häntä enää kauaa luulla muiden poliitikko-Anderssoneiden sukulaiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Turussa minulta kysytään, että olenko Janina Anderssonin (vihr) sisko. Helsingissä puolestaan udellaan, olenko Claes Anderssonin (vas) tytär. Janina ja Claes eivät kuitenkaan ole sukua. Isäni on kuvataiteilija Jan-Erik Andersson, äänikuningatar naureskelee.

Turun valtuustossa istuu ensi vuoden alussa Li Anderssonin lisäksi monia muitakin nuoria valtuutettuja. Nuoret saivat paljon ääniä useiden puolueiden listoilla.

Andersson näkee omassa ja muiden nuorten äänimäärissä merkin muutoksen kaipuusta.

– Se on ilahduttavaa, että nuoret saivat tukea. Ihmiset vaikuttavat haluavan muutosta Turun politiikkaan, joten he ovat äänestäneet nuoria.

Äänet saatu kovalla työllä

Vilkaisu Li Anderssonin kampanjakalenteriin kertoo sen, ettei menestys ole tullut ilman kovaa työtä. Ehdokas Andersson on ollut lokakuussa lähes joka päivä kentällä puhumassa ja tapaamassa ihmisiä. Kampanjassaan Andersson korosti kamppailua luokkaerojen kasvua ja ilmastonmuutosta vastaan.

– Pidän kadulla kampanjoimisesta, koska ihmiset tulevat siellä kertomaan henkilökohtaisiakin asioita. Puolueiden pitäisi olla enemmän läsnä ihmisten elämässä, jotta yhteys kansalaisiin säilyisi. Nykyisin se valitettavasti onnistuu vain vaalien aikana.

Li Andersson oli ehdolla viime kunnallisvaaleissa sekä 2011 eduskuntavaaleissa, joissa hän ylsi varakansanedustajaksi. Nuori poliitikko myöntää, että seuraavat eduskuntavaalit kiinnostavat, mutta on varovainen pohtiessaan pitkää uraa poliitikkona.

– Tätä voi tehdä niin kauan, kun työn kokee mielekkääksi ja se on hauskaa.

Toistaiseksi politiikan tekeminen vaikuttaa olevan Anderssonille mieleen, sillä se täyttää hänen kalenterinsa.

– Suurin osa ajastani menee puolueelle. Opiskelut ovat jääneet vähemmälle, mutta ne aion hoitaa kyllä kuntoon. Jäljelle jäävän ajan pyrin käyttämään ystävien kanssa keikoilla, leffassa ja hyvin satunnaisesti urheillen.

Nuoret jyräsivät valtuustoon

Turun päätöksenteossa tapahtuu nuorennusleikkaus, kun uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työnsä ensi vuoden alussa. Uuteen valtuustoon valittiin kuntavaaleissa 13 alle 30-vuotiasta päättäjää sekä vielä useita 30–40-vuotiaita valtuutettuja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alle 30-vuotiaita valtuutettuja valittiin nykyiseen valtuustoon neljä vuotta sitten vain muutamia, joten valtuuston keski-ikä hyvin todennäköisesti laskee. Suurin osa valtuutetuista on edelleen yli 40-vuotiaita, mutta nuorten saama kannatus on merkittävää.

Ilmiö ei lisäksi rajoitu vain pariin puolueeseen, sillä kaikissa useita valtuustopaikkoja saaneissa valtuustoryhmissä on alle 30-vuotiaita valtuutettuja.

Kokoomuksen riveissä alle 30-vuotiaita ovat Lauri Kattelus (22), Saara-Sofia Sutela (26), Tuomas Viljamaa (27), ja Mohammad Azizi (28).

Demareiden ryhmässä nuorimmat ovat Mari-Elina Koivusalo (25) ja Toni Eklund (29).

Vihreiden nuorisoryhmään kuuluvat puolestaan Saara Ilvessalo (23), Niina Ratilainen (26) ja Jukka Vornanen (27).

Keskustan vaalimenestys lepäsi paljolti 28-vuotiaan Annika Saarikon varassa. Perussuomalaisten ryhmään kuuluu 28-vuotias Ville Tavio.

Vasemmistoliiton riveissä on ääniharava Anderssonin lisäksi 28-vuotias Elina Sandelin.