Uutiset

Sandy myllertää vaalipakan uusiksi

Yhdysvaltain vaalihistoriassa niin sanottu ”lokakuun yllätys” on tunnettu ja pelätty jokeri. Sillä tarkoitetaan kampanjan viime metreille osuvaa sattumaa, paljastusta tai skandaalia, johon ei voi varautua mitenkään ja joka saattaa kääntää asetelmat ylösalaisin.

Tällä kertaa lokakuun yllätys on nimeltään Sandy.

– Se heittää kapulan molempien kampanjoiden rattaisiin, tiivistää republikaanien vaalistrategi Ford O’Connell.

Itärannikkoa ravistelevan hirmumyrskyn takia sekä presidentti Barack Obama että haastaja Mitt Romney ovat joutuneet jäädyttämään vaalityönsä vain viikkoa ennen h-hetkeä.

Myrskytuhojen takia vaarassa ovat niin ennakkoäänestyksen kuin vaalipäivänkin sujuminen. Ihmiset eivät paikoin kenties pääse äänestyspaikoille asti, tai vaikka pääsisivätkin, sähkökatkojen takia äänestäminen voi silti jäädä väliin.

Äänestysongelmat voivat olla kummallekin ehdokkaalle etu tai haitta. Obaman leiriä huolettaa demokraattivaltaisten suurkaupunkien kohtalo, sillä äänestyksen vaikeutuminen tai jopa estyminen niissä söisi istuvan presidentin saalista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisaalta myrskyn vaikutukset voivat olla vakavammat ja pitkäkestoisemmat maaseudulla, missä Romneyn kannatus on suurta.

Vaalipäivän siirtäminen vaatii kongressin päätöstä, mutta muut järjestelyt ovat osavaltioiden asia. Ääritapauksessa osavaltion parlamentti voisi jopa valita valitsijamiehet omin päin.

Myrsky pakottaa Obaman ja Romneyn myös harkitsemaan tarkoin sanojaan, sillä katastrofin keskelle pelin politiikka ei sovi. Obamalla on etulyöntiasema, sillä presidenttinä hän voi osoittaa johtajuutta ja käyttää valtaansa, kun taas Romneylla ei ole mitään virallista roolia.

Toisaalta, jos pelastustoimet epäonnistuvat, kaikkien mieleen palaa George W. Bushin hallinnon töppöily Katrina-hurrikaanin kanssa vuonna 2005. Tosin Romneyn taakkana ovat hänen ehdotuksensa liittovaltion pelastusvirastojen säästökuureista.

TS–STT