Odottavan äidin lihansyönti lisää lihottavia bakteereja
Suolistomikrobiston koostumus on yhteydessä myös raskaudenaikaiseen painonnousuun, todetaan Turun yliopiston uudessa tutkimuksessa. Se on julkaistu Journal of Women's Health -lehdessä.
Jo aiemmin on ollut tiedossa suolistomikrobiston yleinen yhteys lihavuuteen ja siihen liittyviin sairauksiin.
Väitöskirjaansa valmisteleva Anna Aatsinki analysoi tutkimusryhmänsä kanssa 46 odottavan äidin suolistomikrobiston bakteeriprofiilin. Sitä verrattiin äitien painoon ja raskauden aikaiseen painonnousuun.
Äidit, joiden suolistossa vallalla olivat Bacteroidetes-pääjakson bakteerit, lihoivat enemmän kuin tutkittavat, joilla oli pääosin Firmicutes-pääjakson bakteereja.
Bacteroidetes-bakteerit osallistuvat sulamattomien kuitujen pilkkomiseen paksusuolessa ja tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja. Niiden määrään vaikuttaa ruokavalio, ja niitä lisää erityisesti eläinperäisen rasvan ja proteiinin suuri määrä.
Äitien painon tiedetään heijastuvan myös lapsen tulevaan painokehitykseen. Raskauden alussa ylipainoisten äitien lapsista tulee muita todennäköisemmin itsekin ylipainoisia. Asiaan voivat tietysti vaikuttaa myös sosiaalisesti periytyvät elintavat. Länsimaissa ylipainoisia on äideistä raskauden alkaessa jo yli kolmannes.
– Ennestään tiedetään, että raskaudenaikainen painonnousu ja ylipaino ovat yhteydessä suolistomikrobiston koostumukseen, mutta tulokset eivät ole keskenään yhteneviä. Siksi tämä tutkimus antaa lisää valoa Firmicutes- ja Bacteroidetes-bakteerien merkittävästä roolista suhteessa painonnousuun, Aatsinki summaa yliopiston tiedotteessa.
Ruokavalion vaikutusta suolistomikrobistoon ja mahdollisuutta vaikuttaa sitä kautta painon kehitykseen raskausaikana tulisi hänen mielestään selvittää jatkotutkimuksissa.
Raskautta edeltänyt painoindeksi ei ollut selkeästi yhteydessä suolistomikrobiston koostumukseen.
Tutkimus on osa Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimusta, jossa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana on yli 4 000 lapsiperhettä, joita seurataan raskausajasta pitkälle aikuisuuteen.