Katainen: Suomi osallistuu Islannin ilmavalvontaan Ruotsin kanssa
Suomi on halukas osallistumaan Islannin ilmavalvontaan yhdessä Ruotsin kanssa. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kertoi Suomen hallituksen myönteisen kannan asiaan tiistaina Pohjoismaiden pääministerien tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Yksityiskohdista on hänen mukaansa keskusteltava vielä Naton kanssa. Kataisen mukaan päätös vaatii Suomessa joka tapauksessa ”eduskunnan myötävaikutusta”.
Katainen sanoi, että Suomella on valmius osallistua Islannissa sekä valvontaan että tunnistuslentoihin. Pääministerin mielestä kyse on uudenlaisesta mutta luontevasta ja konkreettisesta jatkosta Pohjoismaiden väliselle turvallisuusyhteistyölle.
– Eli tältä pohjalta Suomi aikoo vastata myönteisesti Islannin tiedusteluun.
Kyse on 2–4 Hornet -hävittäjän lähettämisestä operaatioon Norjan valvontavuorolla tammi-huhtikuussa 2014. Kataisen mukaan koneiden lentämistä aseistettuina ei ole suljettu pois. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt sanoi, että koneet lentäisivät aseistamattomina.
– Se riippuu ihan kansallisista päätöksistä, Katainen selvitti toimittajille.
Kataisen mukaan päätös koneiden aseistuksesta voi olla erilainen Suomessa ja Ruotsissa.
– Meillä yleensä koneet lentävät aseistettuina, että siinä ei ole mitään sen ihmeempää. Se on ihan meidän itsemme päätettävä.
Katainen ei osannut sanoa, milloin asiasta tehdään lopullinen päätös Suomessa. Se riippuu hänen mukaansa Naton kanssa käytävistä keskusteluista. Kataisen mukaan kyse on siitä, millaisia toimia Nato on valmis antamaan Suomelle ja Ruotsille; onko kyse valvonnasta vai myös tunnistuslennoista.
– Jos kysymys on tunnistuslennoista, silloin todennäköisesti tarvitaan lainmuutos tai sopimusmuutos. Jos kysymys on normaalista kansainvälisestä harjoittelutoiminnasta, silloin ei tarvita lainmuutosta.
Katainen muistutti, että eduskuntaa informoidaan joka tapauksessa huolellisesti, ja tarvittaessa eduskunta tekee päätöksen.
Oppositio on vastustanut hanketta, mutta hallituspuolueista vain vasemmistoliitto on ilmaissut kriittisyytensä hanketta kohtaan. Puolue haluaa vielä lisäselvyyttä asiasta.
TS-STT