Teollisuusliitto ja Pro julistavat ylityökiellot – vastalause "työelämää heikentäviä hankkeita kohtaan"
Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron jäsenet teollisuuden aloilla eivät paiski ylitöitä 17. syyskuuta eteenpäin eli ensi maanantaista lähtien. Liitot tiedottivat molemmat keskiviikkona tästä vastatoimesta hallituksen työelämää koskevia lakiesityksiä vastaan. Närkästyksen kohteena on erityisesti hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.
– Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.
Teollisuusliiton ylityökielto ei koske media- ja painoalaa, lehdenjakajia eikä viestintäalan toimihenkilöitä. Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto. Siihen kuuluu 226 000 jäsentä.
Pron kohdalla ylityökielto koskee teollisuudessa työskenteleviä toimihenkilöitä. Pron jäseniä ovat yksityisen sektorin koulutetut esimiehet ja asiantuntijat.
– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen linjaa.
Ylityökiellot ovat voimassa toistaiseksi. Ainakin Teollisuusliitto on valmis toteuttamaan muitakin vastatoimia, jos hallitus ei aikeissaan peräänny. Teollisuusliiton liittohallitus päätti 24. elokuuta vaiheittain etenevistä toimista hallitusta vastaan.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei ole ainakaan toistaiseksi vihjannut, että ammattiliittojen vastatoimet saisivat hallituksen vetämään lakiesityksensä pois.
Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry sen sijaan toivovat, että kaikki painostustoimia valmistelevat ammattiliitot peruvat suunnitelmansa, jotta rakentavalle keskustelulle syntyy tilaa.
Kolmen järjestön tiedotteen mukaan ylityökielto aiheuttaa vakavaa haittaa etenkin tuotannossa.
– On valitettavaa, että työtaistelutoimilla syödään pohjaa hyvään vauhtiin päässeeltä talouskasvulta. Yritysten tilauskirjat ovat täynnä ja lukuisilla yrityksillä on työvoimapula, joten ylityökielto vaikuttaa tavallistakin enemmän yritystoimintaan ja tilausten toimitusvarmuuteen.
Tiedotteessa todetaan, että lakiesitys on vielä valmistelussa eikä sen sisällöstä ole lopullisesti päätetty. Järjestöjen mukaan ratkaisut erimielisyyksiin pitää hakea vuoropuhelun kautta.
– Työtaistelutoimien käyttäminen ei ole kenenkään etu. Toimet kohdistuvat yrityksiin ja niiden asiakkaisiin. Viime kädessä ne heikentävät yritysten työllistämismahdollisuuksia ja osuvat siten työntekijöihin itseensä.
Tiedotteen mukaan yritykset ovat joutumassa jo toisen kerran tänä vuonna poliittisten työtaistelutoimien uhriksi. Yritykset ovat näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi tuotannon ja toimitusten vaikeutuessa.
– Työtaistelutoimien aiheuttama mainehaitta on todellinen ja synnyttää epävarmuutta suomalaisten yritysten toimitusvarmuudesta. Myös työmarkkinajärjestelmän uskottavuus kärsii.