Kesäaika vai talviaika? Berner lupaa, että suomalaiset saavat päättää
Kellojen siirto kesä- ja talviaikaan voi loppua jo ensi vuonna, ehdottaa Euroopan komissio. Komissio myös odottaa, että jokainen EU-maa imoittaa, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa. Tästä päätöksestä on ilmoitettava komissiolle viimeistään ensi vuoden huhtikuussa. Näin ollen viimeinen pakollinen siirtyminen kesäaikaan tapahtuisi sunnuntaina 31.3.2019.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kertoo suoraviestipalvelu Twitterissä, että ministeriö käynnistää kansalaisten kuulemisen siitä, siirtyykö Suomi noudattamaan pysyvästi talvi- vai kesäaikaa.
Kellonajan siirto on ollut käytössä useimmissa EU-maissa. Alun perin käytäntöön ryhdyttiin energian säästämiseksi ja jotta oltaisiin samassa ajassa naapurimaiden kanssa.
Kuitenkin ajankohta, jolloin kelloja siirrettiin vaihteli eri maissa. Tästä puolestaan aiheutuin EU-komission mukaan ongelmia erityisesti liikenne- ja energia-alalle. Lopulta asiasta laadittiin direktiivi, joka on edelleen voimassa.
Kellojen siirrosta luopuminen ei vaikuta maiden nykyisiin aikavyöhykkeisiin, vaan EU-maat voivat edelleen itse valita, mihin aikavyöhykkeeseen haluavat kuulua. Komissio ei siis ehdota pysyvää joko kesä- tai talviaikaa koko Euroopan unionin alueelle, vaan EU-maat tekevät valinnan itse.
Ensi maaliskuun jälkeen ne EU-maat, jotka haluavat siirtyä pysyvästi talviaikaan, voivat vielä kerran siirtää kellonaikaa sunnuntaina 27.10.2019. Tämän päivämäärän jälkeen vuodenajoittaiset kellonajan siirrot eivät enää olisi mahdollisia.
Tämä aikataulu edellyttää, että Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät komission ehdotuksen viimeistään maaliskuussa 2019.
Lue myös: TS+: Kesäajasta Ruotsin aikaan – suomalaiset voisivat laihtua kelloja kääntämällä.