Uutiset

Lounaspaikka: Pehmeiden makujen persialainen lounasbuffet

MARTTIINA SAIRANEN
Lounasta persialaiseen tapaan. Ravintola Vänäkin omistajat Shahriar Karami (vas.) ja Niloofar Darfashan ovat tutustuttaneet turkulaiset iranilaisiin makuihin.
Lounasta persialaiseen tapaan. Ravintola Vänäkin omistajat Shahriar Karami (vas.) ja Niloofar Darfashan ovat tutustuttaneet turkulaiset iranilaisiin makuihin.

Katse kiinnittyy Maariankadun valoisassa ravintolassa ensin suureen, komeaan samovaariin. Persialainen lounasbuffet huipentuu maukkaaseen kupilliseen teetä. Mutta sitä ennen on vielä maisteltavana 7–8 erilaista pääruokaa ja salaattibuffet.

– Tarjonta on koottu vaihtoehdoista, jotka ovat kahden vuoden aikana osoittautuneet asiakkaiden suosikeiksi, kertoo Shahriar Karami, joka pyörittää paikkaa yhdessä puolisonsa Niloofar Darfashanin kanssa.

Ravintolaa perustaessaan omistajapari ei ollut varma, miten ihmiset löytäisivät persialaisten makujen pariin. He tiesivät, ettei Iranin ruokakulttuuri ole suomalaisille samalla tavalla tuttua kuin esimerkiksi turkkilainen tai kiinalainen.

– Ihmiset olivat toivoneet meiltä vaihtelua tuttuihin etnisiin ruokiin, ja kun tämä entisen intialaisen ravintolan tila tuli tyhjäksi, päätimme ottaa riskin, ravintola-alan konkari Karami sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun tutustumme lähemmin buffetin antimiin, selviää että persialainen ruoka sisältää etenkin patoja ja grillattua ruokaa. Lammas, risotot sekä mausteista etenkin sahrami ovat tyypillisiä.

– Maut ovat mietoja. Vaikka käytämmekin mausteina curryä, chiliä ja pippuria, tulisia annokset eivät ole. Niitäkin kyllä löytyy listalta, Darfashan kertoo.

Vänäkissä on käytössä avotuligrilli, jossa valmistetaan esimerkiksi suosittua joojeh kebabia. Kanan rintafileepalat maustuvat ravintolan omassa marinadisekoituksessa kahden päivän ajan.

Vierailupäivänä kanaa löytyy buffetista koipien muodossa. Lisäksi tarjolla on muun muassa vaaleaa kalaa kermakastikkeessa, lihapullia talon tapaan ja yrttistä lammaspataa, joka on maultaan mukavan täyteläistä.

Buffetin päivän keittona on dal adas -linssikeitto, joka saa lounasseuralaiselta kehuja. Lounaan kiinnostaviin ruokalajeihin kuuluu yksi lisukkeista. Sahramirisoton lisäksi maistettavana on zereshk-marjoilla maustettua risottoa, josta niin ikään löytyy ripaus sahramia.

Puolukankokoinen ja -värinen marja vastaa Karamin mukaan hieman happomarjaa, mutta ei ole maultaan hapan. Paistaessa marjasta sen mausta tulee makeahko, mikä sopii risottoon hyvin.

Lihaa välttelevälle buffetista löytyy myös okra-kasvispataa. Vegaanivaihtoehtoja on useampia lista-annosten joukossa useampia. Listaruuista on lounasaikana 25 prosentin alennus.

– Meiltä kysyttiin vegaanisia ruokia, joten aloin kehitellä niitä lihaa sisältävien annosten pohjalta, kertoo Darfashan, joka muokkasi esimerkiksi gormeh säbzi -nimisestä lammaspadasta soijapohjaisen kasvisversion.

Lopuksi on teen ja pienen makean vuoro. Sydämellinen omistajapariskunta esittelee mielellään samovaarin käyttöä niille, joille komea koje ei ole tuttu. Samovaarin päällä olevasta posliinikannusta kaadetaan ensin kuppiin noin yksi kolmannes vahvaa teetä. Sen jälkeen samovaarin hanasta lasketaan päälle kuumaa vettä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Itsetehdyn herkullisen teen salaisuudeksi paljastuvat mausteet. Sahramin ohella juoma sisältää muun muassa kardemummaa ja ruusuvettä.

Noin 60-paikkainen avara ravintola on saanut nimensä vanhan Teheranissa sijaitsevan alueen mukaan. Vänäk on puutarhamainen, kahviloiden ja ravintoloiden täyttämä kaupunginosa Iranin pääkaupungissa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Kahvilalounasta vanhassa apteekissa

Lounasta linnan sisäpihalla

”Kotiruokaa pienellä twistillä”

Aitoja makuja ja konstailematonta kotiruokaa

Tofuhampurilaista Tikitakissa

Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen

Kolmen sisaruksen Lempilounas

Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

Ravintola Vänäk

Maariankatu 2, Turku

Lounas arkisin kello 11–15.

Avoinna ma–to kello 11–21, pe kello 11–22, la 12–22 ja su 12–20.

Hinta 10,90 euroa. Sisältää lämpimien ruokien lisäksi salaattibuffetin, veden/mehun sekä pienen jälkiruokabuffetin ja teen samovaarista.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
YK
Lisää
Itse suosin etnisiä ravintoloita, libanonilaista eritoten kaipaisin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.