Lounaspaikka: Pehmeiden makujen persialainen lounasbuffet
Katse kiinnittyy Maariankadun valoisassa ravintolassa ensin suureen, komeaan samovaariin. Persialainen lounasbuffet huipentuu maukkaaseen kupilliseen teetä. Mutta sitä ennen on vielä maisteltavana 7–8 erilaista pääruokaa ja salaattibuffet.
– Tarjonta on koottu vaihtoehdoista, jotka ovat kahden vuoden aikana osoittautuneet asiakkaiden suosikeiksi, kertoo Shahriar Karami, joka pyörittää paikkaa yhdessä puolisonsa Niloofar Darfashanin kanssa.
Ravintolaa perustaessaan omistajapari ei ollut varma, miten ihmiset löytäisivät persialaisten makujen pariin. He tiesivät, ettei Iranin ruokakulttuuri ole suomalaisille samalla tavalla tuttua kuin esimerkiksi turkkilainen tai kiinalainen.
– Ihmiset olivat toivoneet meiltä vaihtelua tuttuihin etnisiin ruokiin, ja kun tämä entisen intialaisen ravintolan tila tuli tyhjäksi, päätimme ottaa riskin, ravintola-alan konkari Karami sanoo.
Kun tutustumme lähemmin buffetin antimiin, selviää että persialainen ruoka sisältää etenkin patoja ja grillattua ruokaa. Lammas, risotot sekä mausteista etenkin sahrami ovat tyypillisiä.
– Maut ovat mietoja. Vaikka käytämmekin mausteina curryä, chiliä ja pippuria, tulisia annokset eivät ole. Niitäkin kyllä löytyy listalta, Darfashan kertoo.
Vänäkissä on käytössä avotuligrilli, jossa valmistetaan esimerkiksi suosittua joojeh kebabia. Kanan rintafileepalat maustuvat ravintolan omassa marinadisekoituksessa kahden päivän ajan.
Vierailupäivänä kanaa löytyy buffetista koipien muodossa. Lisäksi tarjolla on muun muassa vaaleaa kalaa kermakastikkeessa, lihapullia talon tapaan ja yrttistä lammaspataa, joka on maultaan mukavan täyteläistä.
Buffetin päivän keittona on dal adas -linssikeitto, joka saa lounasseuralaiselta kehuja. Lounaan kiinnostaviin ruokalajeihin kuuluu yksi lisukkeista. Sahramirisoton lisäksi maistettavana on zereshk-marjoilla maustettua risottoa, josta niin ikään löytyy ripaus sahramia.
Puolukankokoinen ja -värinen marja vastaa Karamin mukaan hieman happomarjaa, mutta ei ole maultaan hapan. Paistaessa marjasta sen mausta tulee makeahko, mikä sopii risottoon hyvin.
Lihaa välttelevälle buffetista löytyy myös okra-kasvispataa. Vegaanivaihtoehtoja on useampia lista-annosten joukossa useampia. Listaruuista on lounasaikana 25 prosentin alennus.
– Meiltä kysyttiin vegaanisia ruokia, joten aloin kehitellä niitä lihaa sisältävien annosten pohjalta, kertoo Darfashan, joka muokkasi esimerkiksi gormeh säbzi -nimisestä lammaspadasta soijapohjaisen kasvisversion.
Lopuksi on teen ja pienen makean vuoro. Sydämellinen omistajapariskunta esittelee mielellään samovaarin käyttöä niille, joille komea koje ei ole tuttu. Samovaarin päällä olevasta posliinikannusta kaadetaan ensin kuppiin noin yksi kolmannes vahvaa teetä. Sen jälkeen samovaarin hanasta lasketaan päälle kuumaa vettä.
Itsetehdyn herkullisen teen salaisuudeksi paljastuvat mausteet. Sahramin ohella juoma sisältää muun muassa kardemummaa ja ruusuvettä.
Noin 60-paikkainen avara ravintola on saanut nimensä vanhan Teheranissa sijaitsevan alueen mukaan. Vänäk on puutarhamainen, kahviloiden ja ravintoloiden täyttämä kaupunginosa Iranin pääkaupungissa.
Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.
Lue myös:
Kahvilalounasta vanhassa apteekissa
”Kotiruokaa pienellä twistillä”
Aitoja makuja ja konstailematonta kotiruokaa
Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen
Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain
Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan
Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä
Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta
Vietnamilaisia makuja lounaalla
Keittolounas tropiikin siimeksessä
Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa
Göranin lounaassa maistuu saaristo
Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa
Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit
Kotoisaa lounasta Pullapuodista
Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua
Lounashetki turkkilaisilla herkuilla
Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta
Pala saaristoa keskellä Turkua
Herkkuja ja herkullista lounasta
Ravintola Vänäk
Maariankatu 2, Turku
Lounas arkisin kello 11–15.
Avoinna ma–to kello 11–21, pe kello 11–22, la 12–22 ja su 12–20.
Hinta 10,90 euroa. Sisältää lämpimien ruokien lisäksi salaattibuffetin, veden/mehun sekä pienen jälkiruokabuffetin ja teen samovaarista.