Kuntavaalit

Perussuomalaisten voitto jäi odotettua vaisummaksi

Kokoomuksen Jyrki Katainen (vas.), Sdp:n Jutta Urpilainen, keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini kommentoivat vaalitulosta Helsingin musiikkitalolla.
Kokoomuksen Jyrki Katainen (vas.), Sdp:n Jutta Urpilainen, keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini kommentoivat vaalitulosta Helsingin musiikkitalolla.

Perussuomalaiset oli kuntavaalien suurin voittaja, kun äänistä oli laskettu 99,9 prosenttia. Nousua edellisistä vaaleista kertyi 7,0 prosenttiyksikköä. Suuresta noususta huolimatta puolueen vaalivalvojaisissa näkyi eniten happamia naamoja, koska 12,3 prosentin ääniosuus jäi paljon eduskuntavaalien jytkyä matalammaksi. Mielipidemittauksetkin lupailivat joitakin prosenttiyksikköjä parempaa tulosta.

Perussuomalaisten synkkyyttä lisäsi se, että keskusta säilytti kolmanneksi suurimman kuntapuolueen aseman 18,7 prosentilla. Keskusta menetti 1,4 prosenttiyksikköä vuoden 2008 vaaleista.

Keskusta sai mielipidemittauksia paremman tuloksen, ja se voi markkinoida sitä torjuntavoittona. Keskusta hyötyi todennäköisesti hallituksen sekoilusta kuntauudistuksessa ja eripurasta sosiaali- ja terveydenhuollon mallin rakentelussa.

Kokoomus suurin
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sosiaalidemokraatit sai 19,6 prosentin kannatuksen. Tappiota tuli yhtä paljon kuin kokoomukselle eli 1,6 prosenttiyksikköä.

Vihreät piti pintansa

Rkp voi aidosti puhua torjuntavoitosta, sillä sen kannatus sama kuin vuonna 2008 eli 4,7 prosenttia. Samalla puolue oli säilymässä Kristillisdemokraatteja suurempana, jonka kannatus oli 3,7 prosenttia.

Eduskunnan ulkopuolisten puolueet olivat keränneet 1,7 prosentin ääniosuuden.

Ennakkoäänet näyttivät suunnan

Perussuomalaisten odotettua laihempi jytky näkyi 12,8 prosentin ääniosuutena. Vasemmistoliitto keräsi 8,5 ja vihreät 6,2 prosenttia.

Kristillisdemokraatit ja Ruotsalainen kansanpuolue joutuivat odottamaan lopullista järjestystä 3,8 prosentin tasalukemissa.

Eduskunnan ulkopuolisten puolueiden äänisaalis jäi 1,6 prosenttiin. Pienpuolueista suurimman ennakkoääniosuuden keräsi Suomen kommunistinen puolue.

Äänestysprosentti painui 58,4 prosenttiin. Neljä vuotta sitten äänioikeuttaan käytti 61,3 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestysaktiivisuuden lasku vaikutti todennäköisesti eniten perussuomalaisten menestykseen. Moni perussuomalaisia eduskuntavaaleissa äänestänyt jäi ilmeisesti tällä kerralla kotiin.

Kuntavaalien matalin äänestysinto oli vuonna 2000, jolloin prosentti jäi 55,8:aan.