Kotimaa

Professori: Kittilän kuntakäräjien syyttäjillä

kova työ hankkia näyttö ankarille syytteille

Kittilän luottamushenkilöiden kuntakäräjät on paitsi syytettyjen määrän, myös oikeudellisen sisällön vuoksi poikkeuksellinen prosessi.

– Syyttäjillä on kova työ näyttää syytteet toteen, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tolvanen perustaa arvionsa siihen, että Oulun kihlakunnansyyttäjä on nostanut rankimmat mahdolliset virkarikossyytteet eli syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä 27 luottamushenkilöä ja yhtä valmisteluasiakirjoja tehnyttä henkilöä vastaan.

– Esteellisyydestä on helppo hankkia näyttöä, mutta näissä tapauksissa syyttäjien on haettava näyttö syytettyjen tarkoituksellisesta toiminnasta kunnallisista päätöksistä. Lisäksi syytteissä on kyse korotetusta tahallisuusvaatimuksesta. Syyttäjän on kyettävä näyttämään, että päätökset on tehty hyödyn hankkimiseksi tai toisen vahingoittamiseksi, sanoo Tolvanen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tahallisuuden ja tuottamuksellisuuden tunnusmerkkien arvioiminen kunnallisessa päätöksenteossa ei ole aivan yksinkertaista, koska vastaavia tapauksia ei oikeuskäytännössä juuri ole.

Tolvanen uskookin, että tuskin osapuolet tyytyvät ensimmäisen oikeusasteen päätöksiin.

– Tulossa on pitkä oikeusprosessi ja se on tietysti vahingollinen kunnalle, kävi siinä miten kävi, sanoo Tolvanen.

Nimekkäitä juristeja molemmilla puolilla

Oikeudenkäynnissä on mukana nimekkäitä asianajajia molemmilla puolilla. Osaa syytetyistä luottamushenkilöistä puolustaa Kari Uoti. Uoti on blogikirjoituksissaan ottanut voimakkaasti kantaa Kittilän tapahtumiin.

Osalla luottamushenkilöistä puolustusasianajajana on Jari Korhonen, joka puolusti aiemmin tänä kesänä samaan tapahtumaketjuun kuuluvassa oikeusjutussa Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaarta. Palosaarta syytettiin luottamusaseman väärinkäytöstä.

Kittilän kunnanjohtajalla Anna Mäkelällä on asianajajana John-Henrik Spåre DLA Piper lakiasianajotoimistosta. Spåre on erikoistunut ajamaan juttuja vahingonkorvausoikeudenkäynneissä. Hän toimi yhden Aarnio-jutussa syytteessä olleen poliisimiehen puolustusasianajajana.

Tausta

Irtisanomisesta

rikosprosessi

Kittilä-käräjät on sikäli harvinainen, että 27 Kittilän kuntapäättäjää joutuu vastaamaan rikossyytteisiin luottamushenkilöinä tekemistään päätöksistä. Yleensä vastaavia asioita käsitellään hallintotuomioistuimissa.

Kyse on Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen liittyvistä päätöksistä.

Rikoslaissa luottamushenkilö rinnastetaan virkamieheen, joten hän voi syyllistyä virkarikokseen. Kittilä-jutussa syyttäjä ajaa kaikille 27:lle kuntapäättäjälle ja valmisteluasiakirjoja kunnan toimeksiannosta tehneelle henkilölle rangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä tuomitseminen edellyttää, että teko on kokonaisuutena arvioiden törkeä. Rangaistusasteikko on vähintään neljä kuukautta ja enimmillään 4 vuotta vankeutta.

Rangaistusasteikolla mitattuna sama rangaistus tulee virkamiehelle törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​