Suomessa vieraileva ranskalaisintellektuelli Jacques Attali kuiskuttaa jo neljännen presidentin korvaan
Kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli teini-ikäinen, hän ihaili Jacques Attalia, sosialistipresidentti François Mitterrandin lähintä neuvonantajaa. Myöhemmin juuri Attali avitti Macronia eteenpäin tämän poliittisella uralla, koska nuoren Macronin ajatukset ja kunnianhimo tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.
Attali, 74, on ranskalainen taloustieteilijä, kirjoittaja ja visionääri, joka on vuosikymmenien ajan vaikuttanut sekä Ranskan poliittisella huipulla että maailmanlaajuisesti konsultoimallla esimerkiksi YK:n pääsihteeriä. Attali luennoi tiistaina Euroopan tulevaisuudesta Helsingissä Väinö Tannerin säätiön kutsumana.
Ranskalainen vasemmistolehti Libération kirjoitti Ranskan edellisen presidentin François Hollanden kaudella, että ehkäpä kehitysideoita pursuavaa Attalia tulisikin pitää Ranskan todellisena johtajana virkaan äänestettyjen presidenttien sijasta. Ajatus kuvastaa sitä, kuinka laajat poliittiset verkostot ja paljon vaikutusvaltaa Attalilla on. Macron on jo neljäs maan presidentti, jonka taustalla hän vaikuttaa.
Poliittisten kykyjen haalija
Mitterrand nimitti Attalin erityisavustajakseen heti nimityksensä jälkeen vuonna 1981, mutta heidän yhteistyönsä oli alkanut jo varhain 1970-luvulla.
Attali yritti nostaa Mitterrandin presidentiksi jo vuonna 1974, jolloin Valéry Giscard d'Estaing voitti vaalit täpärästi. Attali toimi presidentti Mitterrandin oikeana kätenä vuosikymmenen ajan. Omien kirjojensa kirjoittamisen lisäksi hän kirjoitti muistiinpanoja ajankohtaisista asioista presidenttiä varten ja osallistui kokouksiin presidentin rinnalla.
Oikeistopresidenti Nicolas Sarkozy perusti vuonna 2007 Ranskaan maan kasvua tukevan komission, joka tunnetaan paremmin puheenjohtajansa mukaan nimettynä Attalin komissiona. Attali haali ryhmään maan terävimpiä ajattelijoita eri aloilta. Joukossa oli kolme vuotta aiemmin eliittikorkeakoulu Kansallisesta hallintokoulusta (ENA) valmistunut Macron, joka työskenteli asiantuntijana talousministeriössä.
Juuri Attali esitteli Macronin seuraavalle presidentille François Hollandelle, joka teki tästä talousministerinsä. Mielenkiintoista on, että Attali oli esitellyt lähes kolmekymmentä vuotta aiemmin samaan tapaan ENA:sta vastavalmistuneen Hollanden presidentti Mitterrandille.
Attali myös näki Macronin tulevana presidenttinä, vaikkei hänkään osannut ennustaa Macronin räjähdysmäistä nousua. Hän totesi Paris Match -lehden haastattelussa Hollanden kaudella, että näkisi Macronin mieluusti Elysée-palatsissa, vaikkei se olisikaan mahdollista vielä vuonna 2017.
Kapellimestari huvin vuoksi
Attali on erittäin tuottelias kirjoittaja. Kymmenien julkaistujen kirjojen lisäksi hän kirjoittaa kolumnia politiikkaan keskittyvän L'Express-lehteen ja julkaisee kirjoituksiaan säännöllisesti kotisivuillaan.
Yhdessä tuoreimmassa kirjoituksessaan hän kirjoittaa, ettei ole sattumaa, että videopelaamiseen käytetty aika raivaa tietä muulta medialta juuri nyt. Ihmiskunta yrittää syrjäyttää globaalin kriisin synnyttämän ahdistuksen kokemuksen pelaamalla, Attali päättelee.
Attali puolestaan ei väistä tulevaisuuden uhkakuvia. Hän on perustanut Positive planet -järjestön, joka paitsi kerää rahaa kehittyvien maiden naisille, myös pitää listaa siitä, miten eri maat ovat onnistuneet talouskehityksessaan tulevien sukupolvien kannalta. OECD-maiden listauksessa Suomi on sijalla 10, Ranska 19.
Klassinen musiikki on ajattelija-Attalin intohimo ja harrastuksekseen hän toimii silloin tällöin kapellimestarina. Näin myös tiistaina Helsingissä, jossa hän johtaa Suomalaista Barokkiorkesteria.