Väitös: Taudinaiheuttajavirukset voivat päätyä pohjaveteen saakka
Filosofian maisteri Ari Kauppisen väitöskirjan mukaan taudinaiheuttajaviruksia voi esiintyä suuria määriä jätevedessä ja saastuneissa vesiympäristöissä.
Itä-Suomen yliopistossa toteutettu tutkimus osoitti, että virukset voivat kulkeutua tehokkaasti maaperässä päätyen aina pohjaveteen saakka.
Virusten todettiin myös säilyvän pitkiä aikoja erilaisissa vesiympäristöissä ja kestävän jossain määrin vedenpuhdistustoimenpiteitä.
Veden välityksellä leviävät suolistoperäiset virukset aiheuttavat vesiepidemioita kaikkialla maailmassa.
Suomessa yleisin vesiepidemioiden aiheuttaja on ollut norovirus.
Väitöskirjatutkimuksessa suoritettiin sekä ennalta suunniteltuja laboratorio- ja pilottikokeita, että käytettiin hyväksi tutkimukseen soveltuvia kahta juomavesiepidemiaa ja kahdeksaa uimavesiepidemiaa.
Tavoitteena oli selvittää suolistoperäisten virusten, noroviruksen ja adenoviruksen, esiintyvyyttä, kohtaloa ja torjuntaa suomalaisissa vesiympäristöissä.
Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan hyödyntää vesiepidemioiden ja veden saastumistilanteiden hoitamisessa, sekä kyseisten ongelmatilanteiden ennaltaehkäisyissä ja riskinarvioinneissa.
Haja-asutusalueilla ja keskitetyn viemäröinnin ulkopuolella jätevedenkäsittely perustuu usein maasuodattamoihin, joissa hyödynnetään maaperän puhdistuskykyä.
Väitöstutkimuksessa mukana ollut juomavesiepidemia paljasti, että maasuodattomoon perustuvat jätevedenkäsittelytekniikat eivät välttämättä riitä poistamaan viruksia tarpeeksi tehokkaasti.
Tutkimuksessa havaittiin, että norovirus voi säilyä viileässä juomavedessä jopa 3,5 vuoden ajan.