Puoluejohtajat huipentavat vaalikampanjat Tukholmaan – torilla kohtasivat aatteet ruotsidemokraateista feministeihin
Sergelin torilla Tukholman ja Ruotsin ytimessä on meneillään vaalien viimeiset kädenväännöt. Porvariallianssin puheenjohtajat yrittävät tarjota ruotsalaisille järkiliittoa.
– Meidän täytyy ottaa tarkkailuun populistit niin oikealla kuin vasemmalla. Me yhdessä viemme Ruotsia eteenpäin, nämä neljä puoluetta, hehkutti keskustan puheenjohtaja Annie Lööf ja sai huimat suosionosoitukset.
Lööf oli Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n vaaliväittelyssä ainoa, joka ryhtyi haastamaan ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonin tiukkaa tölväisyä maahanmuuttajista.
Hänen karismansa puri Sergelin torilla paremmin kuin pääministerin paikkaa kärkkyvän maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin. Kristerssonin puheen aikana yleisön huomio herpaantui ja alkoi kuulua puheensorinaa jopa omien kannattajien kesken.
Åkesson ja Lööf ottavat vielä lauantaina illalla yhteen Expressenin videolähetyksessä, kun SVT sulki Åkessonin ulos lähetyksistään. Åkesson pääsee varmasti ottamaan kaiken tilanteesta irti Tukholman Riddarholmskajenissa, jossa hän pitää viimeisen toritilaisuuden tänään illalla kello 20 Suomen aikaa.
Filippiineillä syntynyt mutta Ruotsissa ruotsalaisvanhempien kasvattama Alvin Wester on ruotsidemokraattien jäsen ja tekee vaalityötä Tukholmassa.
Wester kuuluu myös seksuaalivähemmistöön, sillä hän on naimisissa miehen kanssa. Vanhemmille tiukka paikka oli kuitenkin ruotsidemokraattien jäsenyys.
– Meillä ruotsidemokraateissa on laaja kirjo ihmisiä, mutta jaamme kuitenkin samat ydinarvot: turvallisuus, maahanmuuton rajoittaminen, terveydenhuolto ja koulutus, kertoo Wester Lännen Medialle.
Hänen mukaansa ruotsidemokraateille seksuaalivähemmistöt eivät ole ongelma.
– Emme ole pridessa mukana, koska meitä ei haluta sinne.
Wester kertoo, ettei maahanmuuton rajoittamisessa ole kyse rasismista, vaan siitä, ettei maahanmuuttajia ehditä kotouttaa. Voi kestää vuosia päästä edes ruotsin kielen kurssille. Ongelmalähiöissä myös osa maahanmuuttajista äänestää ruotsidemokraatteja.
Nyt ruotsidemokraatit on marssimassa kohti murskaavaa vaalivoittoa. Wester alkoi tehdä julkista kampanjatyötä vuosi sitten. Hänen mukaansa vasta hiljattain puolueen hyväksyttävyys on noussut. Esimerkiksi työpaikoilla ei ole enää tabu olla ruotsidemokraatti.
Ruotsidemokraateilla ei ole mitään asiaa hallitukseen, mutta se voisi tietyissä kysymyksissä asettua tukemaan porvarihallitusta, joka on aatemaailmaltaan lähempänä kuin sosiaalidemokraatit.
Vielä pari kuukautta sitten Ruotsissa metsiä paloi hallitsemattomasti. Olisi luullut, että ympäristöpuolue saisi läpi sanansa: Ilmasto ei voi odottaa.
Mutta sitten paloivat autot – ja metsät unohtuivat.
Ympäristöpuolue kuuluu hallitukseen, mutta se on vaarassa pudota valtiopäiviltä kokonaan. Puolue kamppailee 4 prosentin äänikynnyksen ylittämiseksi.
– Kesän sää oli todella äärimmäinen. En ole täysin varma, pysymmekö valtiopäivillä. On katastrofi, jos emme pysy, kertoo ympäristöpuolueen jäsen Magnus Lindberg.
– Jos me poistumme valtiopäiviltä, myös ilmastoasiat poistuvat.
Sosiaalidemokraatit johtaa Ruotsia yhteishallituksessa ympäristöpuolueen kanssa, ainakin vielä hetken. Demarien kannatus on pudonnut, ja ykkössijakin voi pahimmillaan vaihtua sunnuntaina.
Sosiaalidemokraattien naisjärjestön S-naisten sihteeri Susanne Andersson tiivistää puolueen linjan hyvinvointivaltion puolustamiseksi.
– Ei veronalennuksia.
Andersson toivoo vielä puolueen puheenjohtajan Stefan Löfvenin jatkavan pääministerinä.
– Hän on pärjännyt hyvin siihen nähden, että on ollut vähemmistöhallitus, sanoo Andersson.
Sunnuntain vaalipäivänä ruotsalaiset ratkaisevat, kuinka paljon valtaa on kolmella suurella ryhmittymällä: vasemmistopuolueilla, porvaripuolueilla ja ruotsidemokraateilla.