Ruotsin yleisradio irtisanoutui ruotsidemokraattien maahanmuuttokommenteista – "Yle tuskin antaisi vastaavaa lausuntoa"
Ruotsissa on syntynyt kohu eilisestä vaalitentistä, jonka jälkeen yleisradioyhtiö SVT sanoutui lausunnossaan irti ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommenteista. SVT piti niitä "törkeänä kärjistyksenä".
Åkesson sanoi, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin.
Sanomalehti Expressenin mukaan ruotsidemokraatit vaativat anteeksipyyntöä SVT:ltä ja pitävät yhtiön puuttumista keskusteluun skandaalina.
– Meillä on tuskin kahta päivää äänestyspaikkojen sulkeutumiseen, ja julkinen televisioyhtiö päättää osallistua keskusteluun "ottamalla etäisyyttä" yhden puoluejohtajan näkemykseen, Åkesson sanoi Expressenille.
Muutkin ovat paheksuneet SVT:n lausuntoa. Esimerkiksi TV4:n entinen johtaja, toimittaja Jan Scherman on Expressenin mukaan sanonut, että se on tyrmistyttävä ja erittäin vakava askel sivuun yleisradioyhtiön tehtävistä.
Yleisradion journalististen standardien ja etiikan pääiikkö Timo Huovinen ei usko, että Suomessa meneteltäisiin samoin.
– Jos on kyse mielipiteellisestä kannanotosta eikä virheen korjaamisesta, on hyvin hankalaa nähdä, että Yle antaisi lausuntoa lähetyksen jälkeen. En muista, että sellaista olisi tapahtunut, Huovinen sanoo.
– Erilaisten mielipiteiden lausuminen pitää sallia, jos mielipiteet eivät ole laittomia, kuten vihapuhetta, tai niissä ei ole asiavirheitä.
Huovinen korostaa, että poliittinen keskustelu nauttii erityistä sananvapaudellista suojaa.
Huovinen ei ota kantaa Ruotsin tapahtumasarjan yksityiskohtiin, koska ei ole keskustelua seurannut. Hän kertoo yleisellä tasolla, että Suomessa median sääntely on toisenlaista ja kattavampaa kuin Ruotsissa.
Julkisen sanan neuvosto (JSN) on itsesääntelyelin, jolla on laaja toimivalta. Suomessa eri medioiden päätoimittajat ovat antaneet enemmän vastuuta JSN:n pohdittavaksi yhdessä sovittujen sääntöjen mukaan. Ruotsissakin ollaan menossa kohti samankaltaista järjestelmää.
Suomen sananvapauslain mukaan vastaavalla toimittajalla on vastuu, oikeus ja velvollisuus julkaistavasta sisällöstä, ja virheet pitää oikaista jälkikäteen. JSN:n ohjenuorana ovat Journalistin ohjeet, jotka ovat lainsäädäntöä tiukemmat.
Ruotsissa on Huovisen mielestä toisenlainen keskustelukulttuuri kuin meillä: toisaalta avoimempi, mutta suhteessa maahanmuuttokysymyksiin jyrkempi.
– Siellä ei ehkä siedetä samalla tavalla toisenlaisia näkemyksiä kuin Suomessa.
SVT perusteli lausuntoaan radio- ja televisiolainsäädännöllä, jonka mukaan ohjelmien on kunnioitettava ihmisarvoa ja kaikkien tasavertaista kohtelua. SVT on aiemmin saanut langettavan päätöksen Ruotsin radio- ja televisiotoimintaa valvovalta elimeltä. Sen mukaan SVT ei puuttunut riittävästi poliitikkojen loukkaavaan kielenkäyttöön.
– Se, että maahanmuuttajat esitetään ryhmänä, joka ei ole ruotsalainen eikä sovi maahamme, on törkeästi yleistävä lausunto, sanoo SVT:n vaaliohjelmista vastaava Eva Landahl, joka päätti lausunnon antamisesta.
Myös Ylen sisäisissä ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisissä ohjeissa on vastaavanlainen kohta: jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava,
Expressen järjestää tänään kello 23.45 Suomen aikaa erikoisvideodebatin, jossa keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf kohtaa Jimmie Åkessonin.
Åkessonin kommentit eilisessä keskustelussa saivat Lööfin hakkamaan nyrkillä pöytään ja korottamaan ääntään.
– Miten sinä puhut? Lööf hermostui.
Expressenin mukaan myös SVT:n ja ruotsidemokraattien edustajat tapaavat tänään. Puolueen viestintäpäällikkö Henrik Vinge kertoi lehdelle, että puolue aikoo tapaamisessa vaatia anteeksipyyntöä.