Bensanhakumatka Venäjälle tyssäsi Vartiuksen raja-asemalla: "Perjantaina ei ollut ongelmia, tänä aamuna oli"
Kuhmolaisen Jussi-Pekka Sorjosen matka Venäjälle katkesi tänä aamuna yllättäen Vartiuksen rajanylityspaikalla Kainuussa.
Syynä oli se, että hän oli liikkeellä rahoitusyhtiön omistamalla autolla, jossa hän itse on vain auton haltija. Tällainen on nykyään hyvin yleinen auton omistamisen muoto.
Sorjonen oli jo Venäjän Lytän rajanylityspaikan tulliselvityksessä. Hän näytti ensin passin ja meni sitten tulliselvitykseen, jossa myös tarkastetaan passi.
– Sen jälkeen menin auton tullaukseen, niin siinä tökkäsi, Sorjonen kuvailee Lännen Medialle.
– Minä ja yksi toinen kuljettaja olimme ensimmäiset, jotka menimme sinne aamulla. Toista tuntia selvittelivät meidän kahden papereita.
Sorjosen mukaan rajanylityspaikalle kertyi lauantaiaamuna jonoa toistasataa metriä. Jonossa oli useita sellaisia henkilöitä, joilla auton omistajana oli rahoitusyhtiö.
– Moni sanoi jonossa, että kääntyy vapaaehtoisesti, mutta ei onnistunut sekään, eli kaikkien piti jäädä papereita selvittämään.
Uusista säännöistä uutisoi ensimmäisenä perjantaina Etelä-Saimaa. Lehden mukaan rahoitusyhtiön omistamia autoja on käännytetty takaisin Suomeen Venäjän rajalla. Myös Helsingin Sanomat kertoi asiasta tänä aamuna.
– Rajavartiolaitoksen mukaan kymmenien Venäjälle pyrkineiden suomalaisten autoilijoiden matka on katkennut tällä viikolla yllättäen Venäjän tulliin Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla, Helsingin Sanomat kertoo.
Etelä-Saimaan mukaan käännytykset ovat herättäneet ihmetystä Kaakkois-Suomen rajoilla. Nyt muutokset aiheuttavat ihmetystä myös pohjoisessa. Vartiuksen ja Lytän raja-asemat sijaitsevat noin 140 kilometriä Kajaanista itään.
Helsingin Sanomien mukaan suomalaisten rajanylittäjien ongelmat johtuvat uudesta Venäjän laista, joka tuli voimaan tämän viikon tiistaina.
– Venäjä on muuttanut säädöksiä, jotka koskevat ulkomaalaisten yksityisautojen tuomista maahan, lehti kirjoittaa.
Vartiuksen rajalla muutos tapahtui yhdessä yössä, perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Vartiuksen raja-aseman vuoropäällikkö Juha Möttönen vahvistaa Lännen Medialle, että vielä perjantai-iltana rajalla oli ohjeistamislinja.
– Rahoitusyhtiön autolla mennyttä oli ohjeistettu, että pitää hommata sellainen rekisteriote, että auto ei ole enää rahoitusyhtiön eli yrityksen nimissä. Seuraavalla kerralla pitää olla dokumentit kunnossa.
Möttösen mukaan rajalla yhdessä toimiville Rajavartiolaitokselle ja Tullille ei ole tullut muutoksesta mitään tietoa. Sorjosen mukaan Lytän raja-asemalla on seinään kiinnitetty selvitys, jossa uusista lakipykälistä kerrotaan.
Jussi-Pekka Sorjoselle pääsyn evääminen tuli yllätyksenä. Hän oli matkalla tankkaamaan autoaan noin 400 metrin päähän raja-asemasta.
– Soitin eilen Suomen Tulliin, jossa on ystäviä töissä, niin perjantaina ei ollut ongelmia, mutta tänään oli.
Sorjonen oli menossa rajan yli vasta toista kertaa elämässään. Hänellä on toinen auto omissa nimissä, niin sen kanssa ei ollut mitään ongelmaa.
– Auton tullauksessa minulle sanottiin tänä aamuna, että jos Venäjällä ei olisi ollut yhtään toista Toyota Finlandin autoa, niin olisin päässyt maahan. Enää ei saa olla kahta saman rahoitusyhtiön autoa.
Sorjonen kysyi Venäjän tullissa, että jos hän hommaisi valtakirjan rahoitusyhtiöltä.
– Mutta minulle selvitettiin, että sekään ei käy. Rekisteriotteessa pitää lukea omistajan kohdalla minun nimi.
Sorjonen ajattelee nyt, että maksaa auton heti pois, kun maksuja on enää vähän jäljellä. Näin hän saa auton omiin nimiinsä.
Jonossa moni autoilija oli aamulla tuuminut, että aikoo pitää pitkän tauon, ettei lähde käymään Venäjän puolella tankilla millään autolla.
Venäjällä bensa ja diesel ovat edullisempia kuin Suomessa. Sorjosen mukaan 98-oktaaninen bensa maksaa 61 senttiä litralta eli on toista euroa halvempi.
Autoilijoille tullut yhtäkkinen muutos johtuu Juha Möttösen mukaan Venäjän päätöksestä, joka koskee Euraasian talousyhteisöä. Liiton jäsenmaita ovat Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia.
Euraasia on vaikuttanut myös keväällä tulleeseen muutokseen, jonka mukaan Venäjältä saa tuoda Suomeen enää viisi litraa alkoholia, kun aiemmin sai tuoda vapaasti.
– Alkoholin tuontimuutos tuli voimaan 1.4. ja se koskee Euraasian talousyhteisöä. Maksimissaan saa Suomeen tuoda viisi litraa. Jos on tuontioikeutta, täydennystä voi hankkia tax free -kaupasta heti raja-aseman jälkeen.
Esimerkiksi Vartiuksen rajanylityspaikalla tax free on Venäjän puolella. Möttösen mukaan alkoholimääräys ei ole aiheuttanut kyselyitä.