Niinistö: Pitkässä kaaressa yhteiset meri- tai ilmavoimat mahdolliset
Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund yllätti suosituksellaan, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin kannattaisi muodostaa puolustusliitto.
– Teemme jo nyt paljon puolustusyhteistyötä länsinaapurin kanssa. Puolustusliitto ei sisältäisi Suomen kannalta riskejä, sillä kuka nyt Ruotsin kautta tänne koukkaisi. Hyvää olisi se, että liitto toisi rutkasti lisää resursseja, etenkin meri- ja ilmavoimiin, kenraali linjasi tuoreen kirjansa julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) toteaa lausunnon kuultuaan, että se on kenraalilta suoraviivaista puhetta, johon on totuttu varsinkin hänen reserviaikanaan.
– Hänen ajatuksessaan on vinha perä. Suomi olisi halukkaampi solmimaan puolustusliiton kuin Ruotsi. Sille riittää nykytilannekin, ministeri toteaa.
Suomi on pyrkinyt tekemään mahdollisimman tiivistä yhteistyötä Ruotsin kanssa viime vuosina. Se on ollut Suomen linja.
– Emme ole ehdottamassa puolustusliittoa, mutta emme tiedä, mihin yhteistyö ajan mittaan johtaa, kun teemme sitä yhä enemmän ja kasvatamme sitä kautta luottamusta.
Niinistö maalaa kuvaa pidemmälle.
– Kukaties, vaikka meillä olisi käytännön yhteistyön kautta lähentymistä niin pitkälle kuin esimerkiksi Alankomaissa ja Belgiassa. Maille on tätä nykyä yhteiset laivastot. Pitkässä kehityskaaressa pidän ihan mahdollisena sitä, että Suomella ja Ruotsissa voisi olla yhteiset meri- tai ilmavoimat.
Niinistö on kuitenkin sitä mieltä, ettei asian kanssa kannata hoppuilla.
– Jatketaan hyvää puolustusyhteistyötä niin kuin tähänkin asti. Itse asiassa meillä ei ole ollut näin tiivistä yhteistyötä naapurin kanssa sitten ajan, jolloin olimme Ruotsin vallan alla.
Oman lisänsä tuovat Ruotsin viikonloppuna pidettävät vaalit.
– Saa nähdä, minkälaisella koalitiolla siellä jatketaan. Toivottavasti tiivis puolustusyhteistyö jatkuu seuraavankin hallituksen aikana. Niinistö sanoo.
Sdp:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan asiantuntija, kansanedustaja Eero Heinäluoma kuvailee Hägglundin kuuluvan puolustuspolitiikan terveiden ajattelijoiden joukkoon.
– Hän katsoo yhtä aikaa sekä kauas että lähelle ymmärtäen maailman ja meidän realiteettimme. Kuinka pitkälle Suomen ja Ruotsin vuonna 2007 alkanut yhteistyö menee, on avoin kysymys.
Heinäluoma epäilee sitä, että puolustusliitto maittemme välillä olisi lähivuosina ajankohtainen.
– En lähtisi käymään tätä keskustelu nyt. Voi olla, että jos puolustusliitosta ryhdyttäisiin nyt keskustelemaan, niin se voisi tehdä käytännön läheisen yhteistyömme ja siinä etenemisen vaikeaksi.
Hän jatkaa, että keskustelu puolustusliitosta on vähän kuin keskustelumme Nato-jäsenyydestä.
– Se voi olla jonkun tien päässä optiona.