Uutiset

Professori Paloheimo: Uusi tilanne tietää epävakautta kunnissa

Nämä kuntavaalit ovat poikkeukselliset, sillä puolueiden kannatussuhteet valtuustoissa koko maassa muuttuvat merkittävästi. Näin arvioi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

Paloheimon mukaan uusi tilanne tietää todennäköisesti epävakautta kunnallisessa päätöksenteossa ensi kaudella.

– Kun joudutaan etsimään uusia yhteistyöasetelmia, joista ei vielä ole kokemusta.

Perussuomalaisten menestys tuo valtuustoihin myös poikkeuksellisen paljon henkilöitä, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta kunnallispolitiikasta.

– Ensimmäistä kautta mukana olevat ihmiset saattavat vanhojen puolueiden perspektiivistä katsoen käyttäytyä sattumanvaraisemmin ja vaikeammin ennustettavasti kuin sellaisten puolueiden poliitikot, jotka ovat jo pitkään osallistuneet päätöksentekoon.

Paloheimo uskoo, että sekä kunnilla että perussuomalaisilla itsellään on vahva intressi kouluttaa uusia valtuustoryhmiään.

Yksi kysymys hänen mukaansa on, kuinka yhtenäisiä perussuomalaisten omat valtuustoryhmät tulevat olemaan.

– On spekuloitu, että perussuomalaisten listoilta valtuustoon valittujen joukossa on henkilöitä, jotka ryhtyvät riitelemään omassa valtuustoryhmässäänkin. Siitä tulee eriseuraisuutta.

Spekulaatio ei professorin mukaan ole tuulesta temmattu, sillä perussuomalaisissa on mukana suhteellisesti enemmän kuin missään muussa eduskuntapuolueessa sellaisia, jotka ovat jo aiemmin toimineet vähintään yhdessä, osa useammassakin muussa puolueessa.

– Heillä on kokemusta siitä, että puolueesta lähdetään pois jos ollaan tyytymättömiä siihen, miten itse on pystytty siinä toimimaan.

TS-STT