Lounaspaikka

Lounaspaikka: Lounasta linnan sisäpihalla

JARI LAURIKKO
Turun linnan Juhana Herttuan Kellarissa on joka arkipäivä tarjolla lounasbuffet. Ravintolapäällikkö Jouko Nurmi kertoo, että buffet saattaa tulevaisuudessa vaihtua pöytiin tilattaviin lautasannoksiin.
Turun linnan Juhana Herttuan Kellarissa on joka arkipäivä tarjolla lounasbuffet. Ravintolapäällikkö Jouko Nurmi kertoo, että buffet saattaa tulevaisuudessa vaihtua pöytiin tilattaviin lautasannoksiin.

Turun linnan muurien sisäpuolella sijaitsee yksi kaupungin historiallisimmista lounaspaikoista. Juhana Herttuan Kellarin nimi otettiin käyttöön 1927. Kellarissa ei ole kuitenkaan toiminut kahvilaravintolaa yhtäjaksoisesti koko 90 vuoden ajan.

– Linnan eteläisessä salissa toimi kahvila 1960-luvulta lähtien, ja ainakin osan ajasta Juhana Herttuan Kellari oli suljettuna. Kellari avattiin uudelleen käyttöön 1980-luvulla, kun Eteläisen salin kahvila suljettiin esilinnan remontin jälkeen. Siinä yhteydessä kellari remontoitiin ja laajennettiin. Paikan suunnitteli kalusteita myöten Carin Bryggman, kertoo ravintolapäällikkö Jouko Nurmi.

Linnan museotoiminta oli alkanut kuitenkin jo 1800-luvun lopulla, kun linnan vankila suljettiin ja se alkoi muodostua pala palalta museoksi.

– Silloin linnaan alettiin kaivata myös kahvilaa. Aluksi kahvilaa pyörittivät linnan vahtimestarit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykyisin Juhana Herttuan Kellarin, samoin kuin koko linnan, tarjoiluista vastaa Fazer Food Service Oy.

– Tämä on meidän toinen tuleminen. Fazer hoiti linnan tarjoilua vuosina 2003–2011, mutta ravintolatoiminnan kilpailutuksen vuoksi meillä oli muutaman vuoden tauko. Aloitimme uudestaan syyskuussa 2016. Suurin muutos on tapahtunut alueen kahvila- ja ravintolatarjonnassa. Kilpailua on paljon enemmän kuin ennen, Nurmi sanoo.

Vaikka Turun linna on yksi kaupungin suosituimmista matkailukohteista, Nurmen mukaan edes monikaan paikkakuntalaisista ei tiedä, että linnan muurien sisäpuolella on myös mahdollisuus lounastaa. Noin satapaikkainen kahvilaravintola vetää lounaalle asiakkaita lähialueen yrityksistä, ja myös linnassa kävijät käyvät lounaalla. Yksi paikan suurimmista haasteista on parkkipaikkojen vähyys.

– Linna sijaitsee kaukana keskustasta ja yksi este tulla meille syömään on se, ettei täältä saa varmuudella autopaikkaa. Bussilla pääsee ihan oven eteen, mutta lounastauot ovat niin lyhyitä, että ihmiset eivät halua käyttää aikaansa kulkemiseen. Lounas pitää saada helposti ja nopeasti.

Lounas valmistuu Turun linnan omissa keittiöissä, joita on yhteensä kolme. Esivalmistelut tehdään pääkeittiössä, joka sijaitsee linnan kirkon yläpuolella. Sieltä ruoka kuljetetaan kapeita käytäviä pitkin käsin kellariin, jossa lounas viimeistellään. Päävastuu ruuista on keittiömestari Helga Ruudulla. Lisäksi keittiössä työskentelee arkisin kokki ja pari tarjoilijaa.

Juhana Herttuan Kellarissa tarjolla on lounasbuffet. Lounaaksi voi valita keiton, salaattipöydän tai näiden yhdistelmän tai koko lounaspöydän. Kellarin lounaspöydän hintaan sisältyvät salaatti- ja leipäpöydän antimet, kasviskeitto ja päivän lämpimät ruuat lisäkkeineen sekä ruokajuoma. Kaikkiin lounasvaihtoehtoihin sisältyy kahvi tai tee ja päivän jälkiruoka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suurin osa asiakkaista valitsee Nurmen mukaan koko lounaspöydän, mutta asiakkaiden pyynnöstä lounaasta voi valita myös vain osan eli pelkän keiton tai keiton ja salaattipöydän. Viikonloppuisin tarjolla on keittolounas, mikä sisältää myös salaattipöydän.

– Kasvikset ja terveellisyys ovat trendi kaikissa Fazerin kahviloissa ja ravintoloissa. Meillä on lounaalla tarjolla joka päivä kasviskeittoa, mikä on yleensä sosekeittoa. Lisäksi tarjolla on erilaisia kasvisruokia, kuten kiusauksia, patoja ja täytettyjä paprikoita.

Lounaspöydässä huomioidaan sesongin raaka-aineet. Esimerkiksi loppukesästä jälkiruuissa käytetään paljon kauden marjoja. Linnan teemapäivien yhteydessä tarjolla on välillä teemalounaita, esimerkiksi Keskiaikapäivien yhteydessä.

– Keskiajan keittokirjaa lukiessani huomasin, että härkäpapu on ollut silloin hyvin käytetty raaka-aine. Sittemmin se hävisi ja on tehnyt nyt taas uuden paluun. Keskiajalla syötiin muutenkin paljon kasvispainotteista ruokaa, sillä tavallisella rahvaalla ei ollut varaa ostaa kalaa ja lihaa.

Juhana Herttuan Kellarin lounaalla sen sijaan on joka arkipäivä tarjolla lihaa tai kalaa. Nurmen mukaan etenkin erilaiset leikkeet, kuten wienerleike ja broilerinleike, ovat asiakkaiden suosikkeja.

– Myös kaikenlaiset kalaruuat kiinnostavat, kunhan kala on tarjolla kappaleina. Jos lounaslistalla lukee uunikalaa, se ei herätä samanlaista kiinnostusta.

Testipäivänä tarjolla oli runsas salaattipöytä, punajuurikeittoa, kukkakaali-perunacurrya, jauhelihamureketta kermakastikkeella ja perunasosetta. Jälkiruokapöydästä löytyi marjaisa rahka. Runsas ja monipuolinen salaattipöytä houkutteli niin paljon, että päätin jättää keiton väliin. Salaattipöytä olikin lounaan ehdoton kruunu. Perunasose, lihamureke ja kukkakaali-perunacurry olivat hyvää peruskotiruokaa. Marjaisia rahkajälkiruoka sopi hyvin yhteen muun lounaan kanssa ja tarjosi kahvin kanssa tarpeeksi kevyen ja sopivan kirpeän lopetuksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

”Kotiruokaa pienellä twistillä”

Aitoja makuja ja konstailematonta kotiruokaa

Tofuhampurilaista Tikitakissa

Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen

Kolmen sisaruksen Lempilounas

Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Herkkuja ja herkullista lounasta

Juhana Herttuan Kellari

Linnankatu 80, Turku

Yhteystiedot: turunlinna@fazer.com, puh: 020 7296905

Avoinna klo 10–18. Lounas ma–pe klo 11–14. Salaattipöytä 8,20 euroa, keitto 8,00 euroa, keitto ja salaattipöytä 8,90 euroa, lounaspöytä 10,20 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Heidi
Turku on kaunis kaupunki
Isäni on turusta ja siellä tulee käyty todella usein. Olen monesti haaveilut, että asuisin turussa, koska sieltä löytyy niin paljon juttuja, jotka ovat minun mieleen. Sen verran tykkään turusta, että olen ottanut valehtelematta tuhansia kuvia turun paikoista. Vuoden alussa valitsin joukosta parhaat ja teetin ifolorin avulla kuvakirjan otsikolla "I <3 Turku"
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.