Lounaspaikka: Tofuhampurilaista Tikitakissa
Vegaaniruoka voi olla paitsi täyttävää, myös proteiinipitoista. Tikitakin omistaja Ibrahimi Behzat kertoo, että ravintolan itsetehty seitan sisältää proteiinia jopa 60–70 prosenttia.
– Kun ravintola avattiin kaksi vuotta sitten, seitania ei saanut valmiina oikein mistään. Päätimme tehdä sitä itse, ja asiakkaat ihastuivat siihen, Behzat sanoo.
Seitania valmistetaan erottamalla vehnästä sen proteiiniosa. Oikeanlaisen lopputuloksen saaminen vaati useampia kokeiluja, joihin saatiin asiakkailta hyvää testipalautetta. Seitania käytetään annoksissa lihan tavoin.
– Rullakebab seitanista tehtynä on nykyään ravintolan suosituimpia annoksia, nuori ravintoloitsija kertoo tyytyväisenä.
Listalta löytyy myös muun muassa pitsoja, hampurilaisia, falafeleja ja tavallisia kebabannoksia.
Perheyrityksen valikoimasta noin 60 prosenttia on vegaanista, lopuissa on käytetty lihaa. Behzat kertoo itse olevansa sekasyöjä, mutta tuttavapiirissä moni ei syö eläinkunnan tuotteita lainkaan.
Lounasaikaan seitanannokset ja vegaaniset pitsat ovat ravintolassa tarjouksessa, mutta tällä kertaa testasimme vegehampurilaista. Sämpylän välissä on tofusta tehty pihvi. Sen maukkaus voi hämmentää niitä, jotka edelleen luulevat tofua värittömäksi ja mauttomaksi.
– Monelle on yllätys, että tofu voi maistua hyvältä, ravintoloitsija sanoo nauraen.
Tikitakin mehevään tofupihviin tuovat makua vihannekset ja mausteet, kuten muskottipähkinä. Barbequekastike täydentää pihvin makua sopivasti. Lisäksi sämpylöiden välistä löytyy salaattia, tomaattia ja vegaanista juustoa. Ranskalaisten, rapeiden sipulirenkaiden ja vegemajoneesin kera annoksesta tulee tuhti ja täyttävä.
Ravintolasta löytyy vaihtoehtoja myös niille, jotka haluavat syödä kevyemmin. Lisäksi saatavilla on gluteenittomia annoksia.
– Valikoimassa on sekä mättöä että terveellisiä annoksia, Behzat kertoo.
Oma uppopaistin vegaanisten annosten ainesosille, kuten sipulirenkaille ja ranskalaisille, varmistaa, että annos todella pysyy vegaanisena.
Maanantaina lounasaikaan ravintolassa on rauhallista. Kiireiselle lounastajalle Tikitak on sopiva valinta, sillä tilaus tulee nopeasti. Tohina ravintolassa alkaa Behzatin mukaan vasta neljän maissa ja jatkuu iltakymmeneen. Moni hakee annoksensa kotiin tai töihin. Tilauksen voi tehdä myös ravintolan verkkosivuilta.
Tikitak oli edustettuna äskettäisillä Vegånia-festivaaleilla, missä Behzat tyytyväisyydekseen huomasi, että vegaaninen tarjonta Turun ravintoloissa on jatkanut laajenemistaan.
– Se on kuin dominoefekti. Ravintolat lähtevät yksi toisensa jälkeen liikkeelle.
Tikitakin sijainti voi ensikertalaiselle olla kadulta katsottuna hieman huomaamaton. Sisältä 24 asiakaspaikan tilat ovat viihtyisät ja valoisat. Lisäpiristystä sisustukseen tuovat Turku-aiheiset seinämaalaukset.
Lue myös:
Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen
Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain
Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan
Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä
Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta
Vietnamilaisia makuja lounaalla
Keittolounas tropiikin siimeksessä
Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa
Göranin lounaassa maistuu saaristo
Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa
Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit
Kotoisaa lounasta Pullapuodista
Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua
Lounashetki turkkilaisilla herkuilla
Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta
Ravintola & pizzeria Tikitak
Maariankatu 1, Turku
Lounastarjouksena kaikki vegaaniset pitsat ja seitania sisältävät annokset 9,90 euroa. Hintaan sisältyy juoma.
Avoinna ma–to kello 12–22, pe 12–24, la 11–24 ja su 12–21.