Pohjois-Saksa kärsii ennätyskuivuudesta
Saksan pohjoisosissa kärsitään ennätyksellisestä kuivuudesta. Kesän satonäkymät ovat surkeat, ja monet maitotilalliset ovat ryhtyneet myymään karjaansa teuraaksi rehun kallistumisen vuoksi.
– Huhtikuun jälkeen ei ole satanut juuri lainkaan. Tällaista ei ole nähty koskaan, sanoo Juliane Stein maatalousyhtiö Agro Bördegrünistä, joka toimii Magdeburgin seudulla.
Steinin mukaan kuivuudesta puhutaan jo luonnononnettomuutena. Virallisesti kuivuus julistetaan Saksassa luonnononnettomuudeksi silloin, jos vähintään 30 prosenttia vuoden sadosta tuhoutuu kuivuuden vuoksi.
Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan on ainakin 15 vuotta siitä, kun maassa on viimeksi koettu yhtä kuiva ja kuuma kesä. Ilmiö sopii yhteen ilmastonmuutokseen liittyvien ennusteiden kanssa. Meteorologi Thomas Endrulat sanoo kuitenkin, että yhden poikkeuksellisen vuoden perusteella ei vielä pidä tehdä johtopäätöksiä.
– Näemme kasvavan määrän lämpöaaltoja, kuten aiemmin on nähty ankaria talvia tai runsaita sateita. Ilmiöt mahtuvat kuitenkin Keski-Euroopan sään vaihteluväliin, arvioi Endrulat.
Saksan eteläosassa sademäärät ovat olleet tänä vuonna suunnilleen normaalit. Sen sijaan Pohjois-Saksassa kuivuus uhkaa satoa muun muassa vilja-aittana tunnetussa Saksi-Anhaltin osavaltiossa.
Tämänhetkisten arvioiden mukaan viljasato on jäämässä noin 18 prosenttia normaalia pienemmäksi. Myös perunan, rapsin, maissin ja sokeriruo'on satonäkymät ovat kehnot. Sen sijaan hedelmät ovat auringonpaisteessa kasvamassa tavallista isommiksi.
– Maissinvarret ovat polvenkorkuisia, kun niiden pitäisi olla näihin aikoihin yli kaksimetrisiä. Tähkät ovat pieniä tai niitä ei ole lainkaan, toteaa Stein.
Monet viljelijät ovat aloittaneet sadonkorjuun pari-kolme viikkoa etuajassa pienentääkseen tappioitaan. Maitokarjaa taas on rehun kallistuttua ryhdytty myymään teuraaksi. Heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana teurastettujen lehmien ja hiehojen määrä on kasvanut noin kymmenellä prosentilla.